"Ponta trebuie să pună în aplicare angajamentele luate la Bruxelles:  respectarea deciziei Curţii Constituţionale privind condiţia de validitate a referendumului pentru demiterea preşedintelui (participare a cel puţin 50%+1 din cetăţenii înscrişi în listele electorale permanente), restabilirea puterilor Curţii Constituţionale şi reinstaurarea statului de drept", a scris pe blog, europarlamentarul PDL. 
Printre soluţiile enumerate de Monica Macovei se numără: "abrogarea de către Guvern a Ordonanţei de Urgenţă prin care s-a eliminat condiţia de participare pentru validitatea referendumului, promulgarea de către preşedintele interimar a Legii pentru modificarea referendumului nr.3/2000, care prevede că referendumul pentru demiterea preşedintelui este valid doar dacă prezenţa la vot este de cel puţin 50%+1 din  cetăţenii înscrişi în listele electorale permanente, menţinerea datei de desfăşurare a referendumului- 29 iulie-aşa cum a fost stabilit prin hotărâre de guvern".
Monica Macovei mai scrie, pe blog, că guvernul Ponta trebuie să abroge ordonanţa de urgenţă prin care au fost restrânse atribuţiile Curţii Constituţionale şi care a fost declarată neconstituţională de CCR, dar şi restabilirea numărului de secţii de votare din străinătate.
"Guvernul a redus în mod nejustificat şi arbitrar numărul secţiilor de votare de la 294 (numărul secţiilor  pentru alegerile prezidenţiale din 2009) la doar 141. În Spania şi Italia, unde locuiesc mari comunităţi de români, de ordinul milioanelor, numărul secţiilor de votare a fost redus cu 80% . De asemenea, în SUA şi Republica Moldova, unde trăiesc mulţi români, numărul secţiilor a fost redus semnificativ", a susţinut Monica Macovei.
"Parlamentul şi Guvernul trebuie să restaureze ordinea de drept pentru a nu ne scoate din Europa, pentru a respecta naţiunea română şi cetăţenii europeni", îşi închide europarlamentarul PDL argumentaţia.