Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce se întâmplă cu vaccinarea de astăzi? Valeriu Gheorghiță a dat toate detaliile
Ce se întâmplă cu vaccinarea de astăzi? Valeriu Gheorghiță a dat toate detaliile

Ce se întâmplă cu vaccinarea de astăzi? Valeriu Gheorghiță a dat toate detaliile

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a declarat duminică, la Digi24, că de la 1 martie, numărul persoanelor vaccinate împotriva Covic-19 va creşte datorită creşterii numărului de doze care au fost rezervate României.

Ce se întâmplă cu vaccinarea de la 1 martie? Valeriu Gheorghiță a dat toate detaliile. De asemenea, Valeriu Gheorghiţă a dezvăluit data la care va fi activată lista de aşteptare de pe platforma creată special pentru campania de vaccinare.

Totodată, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 s-a referit şi la debutul celei de-a 3-a etape de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță a dat toate detaliile

„(n.r. – a fost întrebat de ce nu este încă activă pe platformă lista de aşteptare?) Este într-adevăr un aspect important. Lista de aşteptare va fi disponibilă din data de 15 martie. Fiecare persoană va putea veade câte persoane se aflau în faţa ei şi astfel va putea estima când va putea fi vaccinată. Am amânat-o (n.r. – activarea listei de aşteptare) pentru că ne-am dorit sa activăm toate cele 750 de centre de vaccinare.

Dacă operaţionalizam lista de aşteptare mai devreme, reduceam foarte mult dintre opţiunile pe care le avea o persoană.

Trebuie să ţinem cont că după ce va deveni disponibilă lista de aşteptare, ocuparea unui loc în platformă se va efectua doar din această listă de aşteptare. Nu vor mai exista persoane care se vor programa pe un loc liber. Se aşteapta 24 de ore pentru confirmarea programării de către persoanele notificate şi abia dupa aceea se va face altă programare.

Valeriu Gheorghiță
Valeriu Gheorghiță

Aş vrea să menţionez că în momentul de faţă, persoanele cunoscute cu boli cronice, se pot programa singure. La debutul celei de-a doua etape de vaccinare adresate şi bolnavilor cronici, baza de date a fost incompletă. Acum se poate face această programare, individual.

Dacă totuşi, persoana nu e regăsită în baza de date, atunci se poate apela la operatorii din call center. Sunt 600 de operatori. Ei vor prelua 600 de apeluri în aproximativ 5 minute, dar asta nu înseamnă că nu va exista un timp de aşteptare”.

Ce se întâmplă cu vaccinarea de la 1 martie?

Scăderea numărului de persoane vaccinate la nivel naţional a fost cauzată de scăderea numărului de doze din luna februarie. De mâine vor fi cel puţin 30.000 de persoane vaccinate pe zi şi uneori chiar 50.000. Această scădere a fost cauzată de indisponibilitatea dozelor. În ceea ce priveşte etapa a 3-a, vaccinarea propriu-zisă va debuta în luna aprilie.

(n.r. – a fost întrebat când ne vom putea alege vaccinul împotriva Covid-19) În situaţia de faţă sunt criterii legate de tipul de vaccin, cum este cel cu limita de vârstă la AstraZeneca. Dacă avem o persoană peste 55 de ani, evident vor fi vizualizate doar vaccinurile din centrele care au Pfizer şi Moderna.

Poţi să intuieşti ce vaccin vei primi în funcţie de data rapelului. Cumva, chiar dacă pe centru nu scrie ce tip de vaccin este, fiecare persoană poate să intuiască asta”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la Digi24.

programare.vaccinare-covid.gov.ro vaccinare-covid.gov.ro