Evenimentul Zilei > Economie > ANALIZĂ EVZ. Ce păţesc căpuşele de la Cupru Min
ANALIZĂ EVZ. Ce păţesc căpuşele de la Cupru Min

ANALIZĂ EVZ. Ce păţesc căpuşele de la Cupru Min

Viitorul Guvern va avea de ales între privatizarea cerută de FMI şi deparazitarea companiei.

Corpul de control al Ministerului Economiei anchetează activitatea companiei Cupru Min şi este posibilă înlocuirea directorului companiei, potrivit unor surse guvernamentale. Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie ca bănuielile să fie confirmate dar şi ca viitorul guvern să îşi asume concluziile controlului.
Printre aspectele verificate se regăseşte modul în care pro­ducţia era vândută unor intermediari dar şi posibilitatea ca firma care a câştigat licitaţia să fi avut drept unic scop tărăgănarea privatizării.

Încercarea eşuată de privatizare a Cupru Min a scos la iveală o adevărată reţea de intermediari care au obţinut profituri substanţiale în condiţiile în care producătorul a funcţionat la limită şi a fost chiar obligat să îşi declare insolvenţa.

Printre acestea, firma Ronefer condusă de "Doamna de Cupru Maria Gherghe şi Energo Mineral, firmă legată de numele "Bancherilor Cuprului", Horia Simu şi Horia Pitulea.

Cazul Energo Mineral a fost detaliat de Mihai-Răzvan Ungureanu în timpul moţiunii de cenzură: compania şi-ar fi încălcat obligaţiile de-a investi 155 de milioane de euro pentru retehnologizarea Cupru Min, între 2007 şi 2009. Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu declarase că în 2011 Cupru Min a reuşit să raporteze profit contabil doar pentru că nu a deschis fronturile de lucru.

Privatizarea Cupru Min este prevăzută ca obligaţie în acordul cu FMI, însă după primul eşec Ministerul Economiei nu a reluat încă procedurile. Compania trebuie să îşi reînnoiască autorizaţia de mediu, are de achitat datorii de 15 milioane de euro, dar şi un necesar de investiţii anual de 18 milioane de euro pentru a-şi putea continua activitatea.

Priorităţile FMI: Oltchim şi Hidroelectrica

Acordul curent cu Fondul Monetar Internaţional prevede un calendar ambiţios de listări pe bursă şi privatizări integrale. În afară de Cupru Min, cea mai importantă privatizare este a Oltchim, care a intrat pe ultima sută de metri după ce patru companii şi-au anunţat oficial intenţia de cumpărare.

O altă cerinţă a FMI este rezilierea contractelor cu băieţii deştepţi de la Hidroelectrica. Dosarul cu opţiuni a ajuns pe masa Guvernului, care mai trebuie doar să ia deciziile finale.
Citiți și:

  • România a îndeplinit doar patru din cele 15 obiective convenite cu FMI
  • Roman Copper: Am acceptat toate condițiile statului român pentru privatizarea Cupru Min
  • Apar primele nume reale din spatele afacerii Cupru Min: Șefi noi la Roman Copper
  • Germanii de la PCC au soluţie pentru salvarea Oltchim
  • Comisia Europeană investighează contractele Hidroelectrica. Ce spune compania
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.