Portocalele, spanacul, peştele gras, ceaiul negru şi fisticul sunt printre produsele care vă ajută să faceţi mai bine faţă luptei cu agitaţia zilnică.
Un bol de cereale stimulează nivelul de serotonină, o substanţă chimică ce calmează creierul. Spanacul şi ceaiul negru reduc nivelul cortizolului şi adrenalinei, hormoni ai stresului care "taxează" organismul de câte ori au ocazia.
Medicii oferă detalii despre opt alimente care datorită compoziţiei stimulează organismul să facă mai bine faţă unei vieţi agitate.
1. Carbohidraţi
Pâinea, pastele şi fulgii de ovăz sunt cele mai indicate alimente pentru masa de dimineaţă pentru că produc serotonină, care vă ajută să vă simţiţi bine prin stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.
"Carbohidraţii oferă materialul energetic prioritar folosit de creier şi în acest fel stresul se instalează mai greu. Cele mai recomandate sunt cele cu indice glicemic mai mic: cereale integrale sau leguminoase uscate, pentru că se absorb mai greu", spune Corina Zugravu, medic primar igiena alimentaţiei şi nutriţiei.
2. Portocale
Vitamina C care se găseşte în portocale poate reduce nivelul de hormoni ai stresului, consolidând sistemul imunitar.
"Vitamina C are rol în sinteza unor mediatori neurologici, dar şi în combaterea depresiei şi stresului. O portocală pe zi este suficientă. În plus, are şi antioxidanţi ori vitamine, bune pentru sănătatea vaselor de sânge", adaugă nutriţionistul.
3. Spanac
Spanacul este o sursă importantă de magneziu, substanţă care normalizează nivelul de cortizol, vinovat de starea de agitaţie a organismului. O cantitate prea mică de magneziu aduce după sine dureri de cap şi oboseală, simptome specifice ale instalării stresului.
4. Peşte gras
Pentru a ţine sub control nivelul cortizolului şi adrenalinei trebuie să vă "împrieteniţi" şi cu peştele gras şi să-l consumaţi de 2-3 ori pe săptămână. Acizii graşi omega 3, pe care îi găsiţi în somon şi ton, pot preveni modificările importante care apar la nivelul hormonilor stresului şi vă protejează şi de boli de inimă.
5. Ceai negru
Ceaiul negru e un fel de "pansament de pe rană", ajutând organismul să-şi revină mai repede după un eveniment stresant. Constrar acestei situaţii, cafeaua poate impulsiona creşterea nivelului de cortizol (hormon al stresului).
6. Fistic
Adrenalina creşte nivelul presiunii arteriale şi face ca inima să gonească nebuneşte atunci când sunteţi stresaţi. O mână de fistic pe zi e suficientă.
7. Avocado
Una dintre cele mai eficiente modalităţi de a scădea presiunea arterială este să vă asiguraţi că aveţi suficient potasiu în organism. Cel mai indicat este să consumaţi avocado, în condiţiile în care o jumătate dintr-un fruct are aceeaşi cantitate de potasiu ca o banană.
"Avocado are grăsimi sănătoase şi este bogat în fitonutrienţi (potasiu). Atenţie însă, are multe calorii şi nu trebuie consumat în cantităţi mari", atenţionează medicul Corina Zugravu.
CALMANTE LA PAHAR
Lapte, bere sau vin înainte de culcare
"Un pahar de lapte cald băut înainte de culcare e un uşor sedativ datorită aminoacizilor care sintetizează substanţele neuro transmiţătoare care induc somnul. În plus, este calmant şi ne relaxează după stresul din timpul zilei", completează nutriţionistul Corina Zugravu.
Mai mult, studiile au arătat că spasmele musculare şi tensiunea sunt reduse datorită calciului din lapte. O alternativă poate fi un pahar de bere. "Berea e sedativă din cauza cantităţii mici de alcool, dar şi datorită acizilor organici din hamei. După vârsta de 40 de ani o cutie de bere de 330 de ml sau un pahar de vin roşu de 150 ml sunt indicate pentru consum seara, deoarece studiile au arătat că scad riscul de depresie, cresc pofta de viaţă şi calitatea ei", mai spune medicul.