Ce înseamnă Dieta mono şi cât de mult ne ajută să slăbim fără prea mari eforturi

Ce înseamnă Dieta mono şi cât de mult ne ajută să slăbim fără prea mari eforturi Sursa: arhiva EVZ

Dieta mono este un model simplu de alimentație care implică consumul unui singur produs alimentar sau grup de alimente la toate mesele pe parcursul zilei. Se spune că dieta mono poate crește rapid pierderea în greutate, fără a fi necesar prea mult efort. Şi totuși, există experți care spun despre această metodă că ar fi nesănătoasă, dar nu sunt dovezi științifice în acest sens.

Cunoscută și sub denumirea de dieta monotrofică, dieta mono este un model de alimentație care implică consumul unui singur produs alimentar sau grup de alimente timp de câteva zile sau săptămâni.

Mare vâlvă s-a făcut despre această metodă de a slăbi în 2016, când magicianul Penn Jillette a anunțat că a urmat dieta mono pentru a slăbi. De atunci, a devenit dieta favorită printre cei care au dorit să piardă în greutate fără toate regulile și restricțiile altor planuri alimentare.

Timp de 3-5 zile putem consuma un singur tip de fructe, un singur tip de legume, un singur tip de cereale

Limitarea la un singur preparat nu stimulează simțurile, nu mai contează senzațiile alimentare, important este să permitem organismului să se regenereze și să elimine toxinele. E recomandat să începem cu o perioadă pregătitoare, după cum urmează:

Ne puteți urmări și pe Google News

În prima zi eliminăm zahărul, produsele procesate și făina albă; se consumă legume și fructe proaspete, cereale integrale și oleaginoase.

În a doua zi se elimină produsele de origine animală și cerealele cu gluten; se consumă legume, leguminoase și cereale fără gluten.

În a treia zi se elimină produsele pe bază de soia și leguminoasele pentru a trece la o alimentație compusă din legume fructe și cereale fără gluten.

Monodieta nu poate fi ținută pe termen lung

Ideal este să facem monodieta în weekend când suntem mai liniștiți și avem timp să ne organizăm. Pauza digestivă trebuie acompaniată de o pauză generală. Mai puțin efort fizic și psihic, mai puțină mâncare, mai mult somn, calm, relaxare și hidratare.

Acest tip de regim nu poate fi ținut pe termen lung, nu acoperă nevoile de nutrienți ale organismului. Nici activitate fizică intensă nu trebuie să facem în timpul dietei, aportul caloric redus nu asigură energia necesară mișcării.

Atenție și la momentul în care ne întoarcem la o alimentație normală, dacă nu am renunțat la obiceiurile proaste și la produsele nesănătoase, riscăm să ne îngrășăm. Monodieta nu este o soluție miraculoasă la kilogramele în plus, ci mai degrabă o pauză luată de la mâncare. Și de la gândul la mâncare, anunţă medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Alimente comune

Aproape orice aliment poate fi inclus în dieta mono. În acest sens vă prezentăm câteva dintre cele mai comune exemple de alimente incluse în dieta mono:

-cartofi -merele -ouă -lapte -banane -pere -pepene -ciocolată -grapefruit Unele variații ale dietei mono implică, de asemenea, consumul unui singur grup de alimente pe parcursul zilei, potrivit healthline.com.

Iată câteva exemple de grupuri de alimente care se pot încadra într-o dietă mono:

-carne -fructe -legume -leguminoase