Evenimentul Zilei > EVZ Special > Rezultate-bombă ale unui studiu despre Pilonul II
Rezultate-bombă ale unui studiu despre Pilonul II

Rezultate-bombă ale unui studiu despre Pilonul II

Un nou sondaj realizat la nivel naţional arată că tot mai mulţi români au încredere în Pilonul II de pensii private. Argumentul principal este că altfel nu pot face economii din veniturile pe care le au şi preferă acest sistem privat.

Aşadar, 75% dintre români cred că Pilonul II de pensii private obligatorii ar trebui menținut, iar satisfacția lor față de acest sistem este în creștere, potrivit unui sondaj național de opinie realizat recent.

Aşadar, 2,1 milioane de români au strâns peste 10.000 de lei în conturile personale din Pilonul II de pensii private, în timp ce peste 850.000 de români au depășit pragul de 20.000 de lei, a anunțat miercuri APAPR (asociația care reprezintă administratorii fondurilor de pensii).

Pilonul II – singurul mod de economisire pentru cei mai mulți români

În pofida creșterii cu 15% a salariului mediu pe economie în 2019, tot mai puțini români spun că pot economisi o parte din veniturile lor: doar 34% dintre români economisesc cu regularitate (în scădere față de 45% în 2018), în timp ce 60% dintre cei intervievați spun că nu pot pune deoparte niciun leu din ce câștigă (în creștere față de 51% în 2018).


Vești-bombă despre pensiile românilor! Pilonul II, cifre incredibile pe 2019


Corelația acestor informații sugerează o înclinaţie spre consum a populaţiei, ceea ce face Pilonul II de pensii private cu atât mai important pentru protecția financiară viitoare a românilor. De altfel, doar 11% dintre salariații cu venituri peste medie reușesc să economisească activ, pe cont propriu, pentru pensie.

Datele reies din sondajul de opinie reprezentativ la nivel național derulat de către institutul ISRA Center la solicitarea APAPR în perioada octombrie-noiembrie 2019.

3 din 4 români cred că Pilonul II ar trebui menținut

După aproape 12 ani de funcționare a sistemului de pensii obligatorii private, două treimi dintre români cred că Pilonul II de pensii este o idee bună, iar trei sferturi spun că Pilonul II ar trebui menținut.


Bombă pentru tineri. Ce întâmplă cu pensia lor? Problema despre care nimeni nu vorbește


Nivelul de satisfacție al românilor privind administrarea Pilonului II este în creștere la nivelul principalilor indicatori (acces la informație, claritatea informației, costurile de administrare). 45% spun că au multă și foarte multă încredere în sistemul de pensii private.

Jumătate de milion dintre români contribuie la Pilonul III de pensii private facultative

Anul 2019 a adus evoluții favorabile și în rândul Pilonului III de pensii private facultative, care a depășit în premieră nivelul de 500.000 de contributori. Nivelul anual al contribuțiilor virate de participanți la fondurile facultative a atins în 2019 un nivel record absolut, suma fiind de peste 343 milioane de lei, cu 15% mai mult decât în 2018.


Fost ministru de Finanțe, despre Pilonul II de pensii: Câștigul e la administratori!


Sondajul ISRA a vizat și acest sistem, unde doar 41% dintre repondenți cunosc că au posibilitatea de a contribui pe cont propriu la o pensie facultativă și 18% cunosc posibilitatea ca angajatorul să le platească o astfel de contribuție ca parte a pachetului de beneficii salariale. Dintre cei intervievați, 7,3% s-au declarat interesați de acest sistem și spun că sunt șanse mari să acceseze o pensie facultativă în următorul an.