Ce bănci străine vor să fugă din Grecia. Sunt şi în România

Ce bănci străine vor să fugă din Grecia. Sunt şi în România

Tot mai multe bănci străine iau în considerare opţiunea de a pleca din Grecia, scrie ediţia electronică a publicaţiei elene "Kathimerini".

Astfel, plecarea instituţiilor de creditare străine din Grecia "ia proporţii epidemice", spun ziariştii eleni, în condiţiile în care recesiunea adâncă se prelungeşte şi există incertitudini legate de o eventuală ieşire a Greciei din zona euro.

Potrivit unor surse citate de "Kathimerini", proprietarii băncii portugheze Millenium Bank studiază posibilitatea de a vinde subsidiara locală, deşi nu există până acum nicio declaraţie oficială în acest sens. Millenium bcp este prezentă şi pe piaţa bancară românească, prin Millenium Bank.

Pe acelaşi drum merg şi creditorii ciprioţi, Bank of Cyprus şi Cyprus Popular Bank, care explorează mai multe opţiuni: de la vânzarea activităţilor pe care le au în Grecia până la obţinerea unei autonomii legale astfel încât să fie ferite de consecinţele unei ieşiri a Greciei din zona euro. Ambele bănci sunt prezente şi pe piaţa românească. Bank of Cyprus are o reţea sub acelaşi brand, iar Cyprus Popular Bank deţine în România Marfin Bank.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şi francezii dau bir cu fugiţii

Potrivit publicaţiei elene citate, francezii de la Societe Generale studiază de asemenea posibilitatea de a vinde subsidiara locală, Geniki Bank. În România, Groupe Societe Generale deţine banca BRD.

Însă lepădarea de Grecia nu este un lucru uşor. În prezent, francezii de la Credit Agricole încearcă să scape de Emporiki Bank, pe care vor trebui mai întâi să o recapitalizeze, apoi să o vândă. Operaţiunile Emporiki din străinătate au fost preluate direct de Credit Agricole, cum a fost şi cazul României.