Cazul care a răscolit o comună din nordul Moldovei: iubirea interzisă dintre profa de franceză şi elevul ei de-a XII-a

Cazul care a răscolit o comună din nordul Moldovei: iubirea interzisă dintre profa de franceză şi elevul ei de-a XII-a

Mama lui Paul a găsit nişte SMS-uri, dar tânărul a negat tot. Colegii din cancelarie au văzut-o pe profesoară, în maşina ei, cu elevul în dreapta, în faţa casei ei, după lăsarea întunericului. „El spune că-s paranoică dar eu, ca mamă, simt”, a făcut scandal mama băiatului.

Povestea asta a întors pe dos Hălăuceştiul, cea mai mare comună din zona Paşcaniului. A fost secretul lui Polichinelle, toţi îl ştiau dar nimeni nu-l discuta. Într-o comunitate de câteva mii de oameni e imposibil să scapi de gura lumii: profesoara de franceză de la Liceul Teoretic, văzută pe întuneric în maşina ei cu un elev de-a XII-a. Claudia, trecută de 30 de ani, măritată dar cu soţul plecat în străinătate, Paul – înalt, cu ochi albaştri şi fără complexe.

La început oamenii au zis că e imposibil, misterul unei iubiri interzise rămâne ascuns cât timp oamenii refuză să-l vadă deşi îl au în faţa ochilor. În Hălăuceşti, ceea ce nu există a însemnat ceea ce nu era de conceput. Presiunea s-a spart odată ce mama băiatului a răbufnit: „Ea trebuia să-şi vadă de casa ei şi să se ocupe de elevi ca o profesoară, nu să facă din astea”. Şi a povestit reporterului ce-a simţit ea, cu experienţa ei de mamă. Iar colegii de cancelarie ai profesoarei de franceză au recunoscut: „Toţi ştiau dar nimeni nu avea curaj să spună”. Acest articol se bazează pe declaraţii înregistrate şi o documentare îndelungată la faţa locului, totul fiind 100% autentic.

În cancelarie: „Sunt lucruri pe care preferi să nu le discuţi” Relaţia interzisă dintre profesoara de limba franceză Claudia şi elevul Paul este ştiută de mai toţi cei care îi cunosc. Aproape nimeni nu a îndrăznit să scoată un cuvânt despre asta, deşi de mult timp s-au convins de idilă. Cadrele didactice de la Liceul Teoretic din Hălăuceşti au observat comportamentul imoral al colegei lor faţă de un elev în anul şcolar 2010/2011. „Au fost văzuţi în maşina ei. Parcă nu ne venea să credem că o colegă cu care ne vedeam toată ziua ar putea face aşa ceva”, îşi aminteste o profesoară, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cancelarie, în pauze, profesorii chicoteau şi zâmbeau înfundat. Faptul că una din colegele lor trăieşte o aventură cu propriul elev i-a indignat pe unii, dar alţii au refuzat să declanşeze un scandal care ar fi afectat vieţile tuturor. „Mereu am spus că nu e treaba noastră. Nu e bine ce se întâmplă dar nici nu putem să facem mare tam-tam, sunt lucruri pe care preferi să nu le discuţi”, a confirmat un alt profesor, care, de asemenea, nu a dorit să-i apară numele.   Întâlniri acasă la profesoară Apropierea dintre profesoara brunetă, în vârstă de 35 de ani, şi elevul chipeş care era în ultimul an de liceu s-a consumat pe ascuns. Ei s-au folosit de avantajul că bunica băiatului locuieşte chiar lângă casa profesoarei şi îi era uşor să treacă în curtea ei, pe ascuns, după lăsarea întunericului.

Tehnica lor de a fugi de ochii satului nu a fost bună deoarece colegii băiatului şi cei ai profesoarei povestesc despre cum a decurs totul. „Ei nu ar recunoaşte niciodată dar au fost văzuţi în momente ale zilei în care n-aveau ce căuta împreună. Bunica băiatului stă gard în gard cu profesoara. El o vizita acasă”, spune o altă colegă din cancelari.

Vecinii profesoarei de franceză n-au fost atenţi la cine o vizitează. Ei povestesc că nu s-au gândit niciodată că aşa ceva ar fi posibil, dar au spus că femeia stă mai mult singură, soţul lucrând 8-9 luni pe an în Spania. Dansuri lascive la banchet

Ceea ce a pus gaz pe foc a fost comportamentul lui Paul şi al Claudiei la banchetul de sfârşit de an, din iunie 2011, organizat la un restaurant din Roman. Ceea ce a intrigat au fost trei-patru dansuri în care cei doi au stat foarte apropiaţi unul de celălalt. „Spre sfârşitul petrecerii, amândoi erau puşi chef şi lăsaseră precauţiile. La început se fereau dar atmosfera de petrecere i-a făcut să stea mai mult împreună”, povesteşte o profesoară de la Liceul Teoretic din Hălăuceşti. Idila dintre profesoara de franceză şi elev a fost dezvăluită de comportamentul celor doi la petrecerea de final de liceu. Colegii care au participat la banchetul organizat la un restaurant din Roman au asistat la dansuri foarte apropiate între ei. Imbracata elegant si pusi pe chef cei doi au atras in mai multe momente privirile curioase ale celorlalti.  “Au fost destul de apropiaţi. Totuşi se fereau dar probabil fiind mediul acela de petrecere au spus ca nu se observă nimic. Ştiu că au petrecut destul de mult timp împreună, se comportau ca şi cum ar fi avut o idilă”, mai spune profesoara.

Doar câţiva dintre colegii lui Paul au rămas în comună după terminarea liceului. Pe unul l-am găsit acasă. „Era extrem de atent să nu dea de bănuit, pentru că începuse să se ducă vorba. Mie mi-a spus că este implicat într-o relaţie dar că este o diferenţă de vârstă şi nu-mi poate spune mai multe. M-am gândit că se referă la profesoara de franceză dar a negat”. „Mă rog la Dumnezeu că s-a deşteptat copilul...”

Însă ceea ce a scos la lumina zilei acest caz a fost reacţia mamei lui Paul. Mai are încă doi copii în acel liceu şi n-a vrut să le facă rău, dar la un moment dat n-a mai rezistat şi a pus piciorul în prag. Mama povesteşte: „Eu am aflat foarte târziu, pentru că mi-au povestit alţii pe stradă. Am găsit nişte mesaje pe telefonul lui, dar Paul a negat că sunt de la profesoară, deşi le-am citit cu ochii mei. Vă daţi seama că nu recunoaşte niciunul. Însă mă miră că se ştia în cancelarie şi n-au făcut nimic. Eu mă rog la Dumnezeu că s-a deşteptat copilul”. Femeia nu s-a dus la profesoara de franceză, dar a vorbit la şcoală, după ce fiul ei a terminat liceul. „Nimeni nu voia să se bage, ridicau din umeri. Mi-au spus că li s-a părut ceva suspect la banchetul de sfârşit de an”, a mai spus ea.

Băiatul n-a reuşit să-şi convingă mama că se înşeală. „El spunea că nu e nimic adevărat, că sunt eu paranoică, dar eu ca mamă simt. Asemenea profesoare să stea acasă, nu-şi au locul în şcoală. Nici nu-i ruptă din soare…”, a exclamat, în final, mama băiatului.

Profesoara neagă, el nu dă explicaţii

Acum, Paul este în anul I de facultate la Iaşi. E student la Politehnică, stă în campus dar timp de-o săptămână n-a putut fi găsit în cameră. „Umblă mult, nu-l prea vedem nici noi”, ne-au spus colegii lui din cămin. L-am sunat şi a refuzat să răspundă, fiind informat şi de mama sa că îl căutăm. Într-un târziu a răspuns, i-am propus o întâlnire în care îi garantăm anonimatul, dar a râs: „Mă laşi…”. A refuzat să răspundă dacă a avut sau nu o relaţie cu profesoara. Claudia predă în continuare la Hălăuceşti. Ne-a răspuns amabilă dar a oftat prelung când a auzit subiectul. „O, Doamne… nu am nicio legătură cu băiatul. Nu există SMS-uri, nu am ce să vă povestesc, sunt răutăţi din partea colegilor. La banchet am mers cu toată lumea în autocar, nu mi se pare că am făcut ceva care să atragă atenţia”, s-a apărat profesoara Claudia.   CHESTIONAR

Directorul liceului vrea să afle adevărul de la elevi

Doru Balan, directorul Liceului „Bogdan Vodă” din Hălăuceşti, spune că n-a dat importanţă zvonurilor şi că e în firea profesoarei de franceză de a se apropia de elevi. „Colaborează bine cu elevii, îi sunt foarte apropiaţi. Ce face după ore nu mă interesează, şi-a terminat programul, se urcă în maşină şi face ce vrea. În şcoală n-am observat o relaţie nefirească faţă de copii”, spune profesorul Doru Balan.

În urma investigaţiei jurnalistice, directorul liceului a avut o discuţie între patru ochi cu profesoara. „S-a stăpânit foarte bine, am întrebat-o direct dacă a avut relaţii nefireşti cu vreun elev şi m-am uitat în ochii ei. Mi-e greu să mă pronunţ”. Directorul a mai decis două lucruri: va deschide o anchetă oficială pe acest subiect şi va aplica un chestionar la toate clasele de liceu prin care, sub anonimat, elevii vor trebui să răspundă la întrebări legate de comportamentele neobişnuite ale cadrelor didactice.