Câteva sfaturi de la medici care te vor ajuta să ai un somn mult mai odihnitor
- Dosofteea Lainici
- 29 ianuarie 2023, 19:35
Foarte multe persoane folosesc dormitorul și pentru alte activități în afară de odihnă. Mai mult de o treime din persoanele care au participat la un sondaj au spus că se chinuie să adoarmă noaptea. Profesorul Russell Foster, neurolog la Universitatea din Oxford, avertizează: „Somnul este la fel de important ca o bună nutriție și ca exercițiile fizice”.
Cum să-ți păcălești organismul
Astfel, mai mulți medici au venit cu câteva sfaturi pentru a putea avea un somn odihnitor pe parcursul nopții. Sarcinile mentale dificile necesită mai multă energie mentală, ceea ce te ajută să te simți mai obosit înainte de a dormi. „În timpul zilei, oferă creierului mai multă varietate și stimulare, chiar și atunci când faci sarcini normale. Astfel, creierul tău va fi pregătit pentru somn seara, pentru că va avea nevoie de timp să se recupereze.”. Designul interior este de mare importanță, susțin specialiștii.
Profesorul de medicina somnului de la Universitatea din Oxford, Colin Espie, susține că statul întins în pat cu ochii deschiși atunci când este întuneric în cameră te poate ajuta să adormi mai rapid. „Când începe să-ți fie greu să ții ochii deschiși, înseamnă că organismul tău este pregătit pentru somn.”
O baie fierbinte îți poate păcăli corpul să adoarmă mai rapid. Dr. Lindsay Browning, psiholog, a spus: „Dacă faci o baie caldă, îți ridici artificial temperatura corpului. Când ieși din baie, temperatura corpului tău va începe să scadă, imitând scăderea temperaturii care se întâmplă pe măsură ce adormi, lucru care te va face să te simți mai somnoros.”
Somnul este ca un buton de resetare a organismului. După o noapte de somn, capacitatea de a fi în alertă, energic și stabil emoțional este mult mai mare. Cu toate acestea, acest proces poate fi întrerupt dacă ne facem griji că nu am dormit suficient de mult timp.
Probleme provocate de cafea
Dr. Emer MacSweeney, neuroradiolog, susține că după ora 20:30 ar trebui să folosești ochelari care elimină lumina albastră a ecranelor. „Producția naturală de melatonină este declanșată de întuneric, așa că blocarea luminii albastre cu câteva ore înainte de somn permite producției de melatonină să continue normal.”
Grijile noastre pot apărea și pe parcursul nopții. Dr. Guy Meadows susține că: „Universitatea din Nevada a descoperit că încercarea de a îndepărta grijile nu face decât să le înrăutățească și să le alimenteze puterea, frecvența și numărul. Ideea este să-ți accepți sentimentele și să le combați.”
De asemenea, s-ar putea să nu conștientizezi că în fiecare dimineață când bei cafea, oferi organismului o greutate în a mai putea să adormi noaptea. Cofeina întrerupe eliberarea melatoninei, hormonul care ne face să ne fie somn. Dr Browning spune că: „ Jumătate din cofeina din organism rămâne și după cinci-șapte ore după ce a fost digerată. Dacă ai probleme cu somnul, încearcă să bei ultima cafea în jurul orei 14”, potrivit The Sun.