Oamenii de știință au descoperit de câte ore de somn avem nevoie pentru a fi odihniți

Oamenii de știință au descoperit de câte ore de somn avem nevoie pentru a fi odihniți somn / Sursa: Andrey Popov | Dreamstime.com

Șapte ore de somn pe noapte este punctul ideal pentru creierul tău, potrivit experților. Persoanele care amână dorm prea mult sau prea puțin au un scor mai mic la testele de gândire, au o sănătate mintală mai proastă și se confruntă cu un risc mai mare de demență.

Oamenii de știință de la Universitatea Cambridge au verificat date și scanări ale creierului până la 500.000 de britanici cu vârste cuprinse între 38 și 73 de ani. În timp ce unii se simt bine după puține ore de somn, iar alții trebuie să se chinuie să se trezească dimineața, șapte ore de somn sunt o regulă de bază, au spus cercetătorii.

Orele necesare de somn

Ei au adăugat că o oră obișnuită de culcare fără nopți târzii sau dimineți devreme este cea mai bună pentru a vă menține mintea ascuțită. Profesorul Barbara Sahakian, autorul studiului, a spus: „Este important să dormi bine în toate etapele vieții, dar mai ales pe măsură ce îmbătrânim. Găsirea unor modalități de îmbunătățire a somnului pentru persoanele în vârstă ar putea fi crucială pentru a-i ajuta să mențină o sănătate mintală bună și pentru a evita declinul cognitiv.”

Profesorul Sahakian a explicat în jurnalul Nature Aging că somnul profund curăță creierul. Oprirea pe timp de noapte permite corpului să conecteze și să repare nervii pentru a stoca amintiri și pentru a elimina proteinele care altfel s-ar putea acumula și ar putea cauza daune. Acest lucru durează ore pentru a se întâmpla, astfel încât oamenii care nu dorm suficient pot pierde beneficiile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Modificări hormonale la bătrânețe

Modificările hormonale înseamnă că multor oameni le este mai greu să doarmă noaptea pe măsură ce îmbătrânesc. Dar somnul este vital pentru toate vârstele și NHS spune că toți adulții ar trebui să beneficieze de cel puțin șapte ore de somn pe noapte.

Profesorul Jianfeng Feng de la Universitatea Fudan din China, un coautor al studiului, a declarat: „Motivele pentru care persoanele în vârstă au un somn mai slab par a fi complexe. Sunt influențați de o combinație a structurii noastre genetice și a structurii creierului nostru. Analiza noastră susține ideea că prea puțin sau prea mult somn cauzează probleme cognitive”, potrivit The Sun.