Cate Blanchett, de la "Elizabeth" la "Stapanul Inelelor"

Cate Blanchett, de la "Elizabeth" la "Stapanul Inelelor"

Actrita australiana Cate Blanchett s-a nascut pe 14 mai 1969, la Melbourne.

Fiica a unui ofiter din marina americana si a unei profesoare de liceu, Cate a studiat economie si arte la Universitatea din Melbourne.

Pasiunea pentru actorie a dobandit-o inca din timpul scolii, iar in 1992 a absolvit Institutul National de Arta Dramatica din Sydney.

Primul rol notabil l-a avut in piesa "Oleanna", in 1993, cand a jucat alaturi de Geoffrey Rush. Debutul in cinematografie a venit in 1997, cand a interpretat o sora medicala australiana in "Drumul catre paradis".

Ne puteți urmări și pe Google News

Rolul care a facut-o celebra pe Cate este cel al Elisabetei I, din pelicula "Elizabeth - Regina virgina", din 1998.

O alta interpretare de succes a actritei a fost cea din trilogia "Stapanul Inelelor" - personajul Galadriel. In viata privata, Cate este casatorita din 1996 cu regizorul si scenaristul Andrew Upton, cu care are doi baieti - Dashiell John, in varsta de 5 ani, si Roman Robert, de 3 ani.

Dupa ce au locuit o perioada in Anglia, Cate si sotul sau au hotarat ca cel mai bine pentru familie este sa se mute inapoi in Australia, tara lor de origine.

Apreciere

Premii primite de-a lungul carierei

> In ‘92, a fost numita "Cea mai buna actrita" de criticii de teatru din Sydney. > A primit premiul BAFTA pentru prestatia din "Elizabeth - Regina virgina", in 1998. Cate are in palmares si un Glob de Aur, obtinut pentru acelasi rol. > Actrita a castigat un Oscar in 2005, pentru rolul din "Aviatorul".