Catastrofele naturale ameninţă să arunce în aer preţul alimentelor
- Adam Popescu
- 18 octombrie 2010, 23:39
Preţurile la orez au crescut pe pieţele internaţionale, după ce autorităţile din Filipine au anunţat că vor pierde mai mult de 600.000 de tone din producţia de orez, din cauza taifunului Megi.
Acesta este cel mai puternic taifun care s-a abătut anul acesta asupra statului Filipine, vântul care bate cu o viteză de peste 270 de kilometri/oră afectând culturile de orez de pe aproape 157.000 de hectare.
''Taifunul va afecta producţia de orez. Chiar dacă fermierii vor recolta orezul de pe câmpurile afectate, le va fi foarte greu să usuce boabele. S-ar putea să nu aibă ce să mai vândă", a declarat Antonio Fleta, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, citat de Business Week.
Cotaţiile afişate pentru orez au crescut cu 43%, de la nivelul minim din acest an, de 9,55 de dolari pe 45 de kilograme, înregistrat pe 30 iunie, după ce inundaţiile au paralizat Pakistanul, iar seceta a uscat culturile din SUA. Pe bursa de la Chicago, contractele cu livrare în noiembrie au afişat cotaţii în creştere pentru a cincea zi consecutiv astăzi, acestea majorându-se cu 0,3%, până la 13,655 de dolari. Preţuri în fierbere
Dacă Filipne, unul dintre marii consumatori pe plan mondial, va fi nevoit să importe orez pentru a-şi asigura necesarul de consum, atunci preţurile vor continua să avanseze, până la 20 de dolari/tonă, avertizează fostul preşedinte al Asociaţiei Exportatorilor de Orez din Thailanda, Chookiat Ophaswongse. Tailanda, alături de Vietnam, ocupă primele două locuri în topul celor mai mari exportatori de orez din lume.
Departamentul ONU pentru Agricultură a revizuit prognoza privind recolta mondială de orez, de la 474 de milioane de tone, cât estimase în aprilie, la 467 milioane de tone în septembrie.
Statele Unite au ocupat locul al patrulea anul trecut în topul exportatorilor de orez. Pentru 2010, Asociaţia Exportatorilor de Orez estimează o scădere a producţiei de cel puţin 10%.
Pâinea, mai scumpă cu 30%
Şi în cazul grâului, calamităţile au afectat negative preţurile. Unii dintre marii producători de grâu la nivel mondial, cum sunt Rusia, Ucraina sau Australia, au luat în considerare blocarea exporturilor de grâu, din cauza fenomenelor meteo nefavorabile, care au afectat puternic producţia. Şi în România, o bună parte din culturile de grâu au fost calamitate.
În aceste condiţii, spun fermierii români, pâinea s-ar putea scumpi cu 30% anul acesta.