Sute de şcoli din ţară au implementat până acum programe ce facilitează comunicarea instituţie-părinţi şi permit trimiterea notelor şi a absenţelor prin SMS şi mail.

Mai multe companii private au dezvoltat soft-uri şi chiar oferă gratuit computere şcolilor interesate de catalogul electronic. Colegiul German "Goethe" din Capitală a implementat recent programul AdServio, existent şi în alte două licee bucureştene şi alte câteva în ţară. Costi Andriescu, PR Manager AdServio, spune că toată investiţia necesară programului este asigurată de furnizor.

"Asigurăm infrastructură, training, mentenanţă. Dotăm fie care clasă cu câte un computer, la fel, câte unul pentru birourile directorilor şi secretariat".

Computerele pot fi folosite atât pentru catalogul electronic, cât şi la orele de curs, pentru prezentări, proiecte, lecţii interactive, etc.

De asemenea, programul permite transmiterea de mesaje între profesori şi părinţi, stochează note, calculează medii, face clasamente pe clasă etc.

Costul este de 14 lei/ lună/ elev.

O variantă mai ieftină, dar cu opţiuni mai puţine, este aplicaţia Carnette, dezvoltată de o firmă din Oradea. Daniel Bokor, cofondator, spune că efortul părinţilor este minim: 2 lei/elev/lună.

Profesorii, reticenţi

"Nu e nevoie de niciun leu în plus. Şcoala trebuie să aibă cel puţin un calculator conectat la internet, iar datele pot fi introduse fie de un reprezentant al şcolii, fie de un colaborator".

Datele sunt stocate pe serverele firmei şi securizate, iar părinţii pot să vadă doar notele şi absenţele propriilor copii, nu şi pe ale celorlalţi- regulă valabilă pentru toate aplicaţiile de acest tip.

Andrei Samatchişa, manager de proiect pentru "Catalog şcolar", dezvoltat de o firmă din Cluj, spune că reticenţa faţă de astfel de schimbări este încă destul de mare, nu atât din partea părinţilor, cât, mai ales, a profesorilor, care consideră că nu intră în atribuţiunile lor să introducă aceste date în catalogul virtual, odată ce au făcut-o în cel real.

Până acum, 15 şcoli folosesc aplicaţia "Catalog şcolar" a celor din Cluj, şi alte 15 sunt în curs de implementarea proiectului. Un abonament costă trei lei/ elev/ lună, variantă în care datele sunt introduse săptămânal de un operator desemnat de firmă. Un abonament mai scump, de 7 lei/ elev/ lună, ar presupune un sistem informatic complet, inclusiv câte un calculator pentru fiecare clasă.

14 lei pe lună

este suma pe care o plătesc părinţii pentru programul educaţional Adservio