Cât vom mai rezista? Un NOU MINIM ISTORIC. Euro a trecut de 4,55 lei

Cât vom mai rezista? Un NOU MINIM ISTORIC. Euro a trecut de 4,55 lei

Instabilitatea politică afectează în continuare leul. Moneda naţională a înregistrat noi minime istorice faţă de euro şi dolar, ajungând la cotaţii greu de imaginat acum o lună de zile.

Astfel, BNR a cotat astăzi un euro la 4,5571 lei, în creştere faţă de cursul de vineri, când un euro valora 4,5495 lei.

Leul a marcat un record negativ şi faţă de dolarul american. Cursul a fost stabilit astăzi de BNR la 3,7399 lei/dolar, după minimul istoric atins vineri de 3,7274 lei/dolari.

Cu cât ne-a crescut rata la casă  Un român care are o rată lunară pentru un credit imobiliar în valoare de 250 euro trebuie să scoată din buzunar 60 de lei în plus, comparativ cu începutul anului, pentru a-şi plăti datoria la bancă. La începutul lui 2012, cursul valutar oficial anunţat de BNR era de 4,3219 lei/euro, iar rata era de 1.080 lei, faţă de valoarea actuală de 1.140 lei. Altfel spus, din ianuarie până în prezent, rata în lei a crescut cu 5,5%

Ne puteți urmări și pe Google News

Rata a crescut, însă, dramatic de la venirea la conducere a guvernului Victor Ponta. Astfel, dacă la începutul lunii mai, înainte ca acesta să-şi depună jurământul, euro era cotat la 4,4078 lei, acum a ajuns să depăşească valoarea de 4,55 lei. În consecinţă, rata lunară de 250 de euro este tot mai greu de suportat, crescând cu circa 40 de lei din mai, când era de 1.102 lei, până acum.

Semne rele de pe piaţa interbancară

De dimineaţă, leul a continuat să se deprecieze pe piaţa valutară interbancară. Suspendarea preşedintelui Traian Băsescu nu a fost de natură să dea încredere pieţelor, dimpotrivă.

La ora 9.35, cursul depăşise 4,6 lei/euro pe piaţa valutară interbancară. În şedinţa de astăzi, cotaţia unui euro a variat între 4,5578 lei şi 4,5625 lei. Chiar şi limita de jos este mai mare decât cursul oficial stabilit vineri de Banca Naţională a României (BNR), de altfel un nou minim istoric pentru leu, de 4,5495 lei pentru un euro.

Leul continuă să piardă teren şi în raport cu dolarul american. Astfel, dacă vineri BNR a stabilit un curs de 3,7274 lei/dolar, minim istoric al leului faţă de moneda SUA, cotaţiile de astăzi de pe piaţa interbancară ajung la 3,7306 lei.

Atât dealerii bancari, cât şi analiştii economici consultaţi de EVZ sunt de părere că deprecierea monedei naţionale va mai continua. Analistul economic Dragoş Cabat nu exclude atingerea unor niveluri de 4,7 lei/euro, asta dacă situaţia de pe scena politică se va calma în următoarele săptămâni. În caz contrar, previziunile pot fi chiar şi mai sumbre.

CITIŢI ŞI:

  • Dolarul loveşte mai dur ca euro
  • Ponta nu a reuşit să calmeze pieţele. LEUL, la un nou MINIM ISTORIC faţă de euro şi dolar
  • Leul, minime după minime. Dar până când?