Micii și cea mai nocivă combinaţie. Este ieftină, dar devastatoare pentru ficat

Micii și cea mai nocivă combinaţie. Este ieftină, dar devastatoare pentru ficat Sursa foto: Ana Mihaela Andrei Negru | Dreamstime.com

Minivacanța de 1 Mai a început, iar multe persoane au încins deja grătarelele. Combinația de mici cu bere este de cele mai multe ori nelipsită de pe mesele românilor, dar mulți oameni nu știu cât de periculoasă este pentru sănătate.

Micii și berea se vor afla pe mesele multor români luni, cu ocazia zilei de 1 Mai, dar multe persoane nu știu cât de periculoasă este această combinație. Mititeii sunt considerați un aliment sănătos doar dacă sunt preparați în mod corespunzător. Anca Ioniță, medic nutriționist, a explicat cum trebuie gătiți micii pentru a fi sănătoși. În cazul în care sunt preparați în casă, micii sunt o sursă bună de proteine pentru că au în compoziție carne tocată de vită sau porc și condimente.

Medicul a mai adăugat că persoanele care cumpără acest produs din magazine nu știu cu exactitate ce ingrediente au fost folosite. „De cele mai multe ori se adaugă grăsime pentru gust, aceasta făcând parte din categoria grăsimilor săturate. Grăsimile saturate trebuie consumate în cantităţi cât mai mici, din cauza efectului negativ asupra sistemului cardiovascular. Cea mai sănătoasă metoda de pregătire a micilor este în cuptor, datorită posibilităţii scurgerii grăsimii în exces”, a spus medicul nutriționist.

De ce sunt micii o sursă bună de proteine

Anca Ioniță a spus că micii sunt o sursă bună de proteine, minerale și vitamine. Medicul nutriționist a mai adăugat că acest preparat conține: proteine complete, carbohidrați, vitamina B12, zinc, vitamina B3, seleniu, fosfor, vitamina B6, fier, vitamina B5, potasiu, cupru și magneziu. Brigitta Marc, medic nutriționist, a mai adăugat că atunci când diverse produse sunt preparate pe grătar, se formează anumiți compuși toxici. Aceștia pot crește riscul de apariție al unor anumite boli.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Micii sunt făcuți pe grătar, cu cărbune și, de obicei, dacă sunt aproape arși, nu se pătrund până la mijloc, iar atunci ar putea crește riscul de apariție a unui cancer. Dacă e ars, absolut, se formează compuși volatili și acroleina. Compuși policiclici aromatici se mai numesc, au fost studiați și s-au dovedit a fi cancerigeni”, arată dr. Brigitta Marc.

Mai mult decât atât, combinația dintre mici și bere pe care mulți români o fac este una foarte nesănătoasă. Medicul Anca Ioniță a explicat că ficatul nostru are de suferit în urma acestei combinații pentru că procesul de digestie este îngreunat. „Când combinam micii cu berea, practic combinam grăsime cu alcool. Este cea mai nocivă combinaţie pentru ficatul nostru. Grăsimea adusă din alimentaţie se depune pe ficat, acesta fiind procesul apariţiei ficatului gras sau steatozei hepatice”, a mai spus medicul nutriționist, potrivit DCmedical.ro.