Casă cu căldură de la soare

Casă cu căldură de la soare

Un profesor din Cluj-Napoca a scăpat de stresul facturilor la gaze şi curent electric după ce şi-a montat panouri solare pe acoperişul casei.

Eugen Ionescu, profesor la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu“, şi-a construit o casă într-o localitate limitrofă oraşului Cluj-Napoca, iar acoperişul este format jumătate din ţiglă, jumătate din panouri solare. „Aceste panouri sunt speciale: au mici tubulaturi prin care circulă un antigel special, care este încălzit la temperaturi ridicate. Acest antigel circulă printr-un recipient, unde se află 780 de litri de apă, care poartă numele de stocător de căldură. Totul este computerizat, iar temperatura poate fi reglată în permanenţă“, explică mecanismul Eugen Ionescu.

„Instalaţia funcţionează pe principiul stratificării apei în funcţie de căldură. Apa din partea de jos a recipientului, care are în jur de 35 ºC, circulă prin reţeaua de conducte care încălzeşte pardoseala. Apa din partea de mijloc ajunge în calorifere, iar cea de sus, care este şi cea mai caldă, este folosită ca apă caldă la bucătărie şi baie“, adaugă Ionescu.

Investiţia a fost de 18.000 de euro. „În suma asta intră totul: instalaţia propriu-zisă, cele din pardoseală şi caloriferele. Din păcate, iarna, ziua nu e lungă şi atunci stocătorul de căldură preia căldură de la şemineu. Uneori folosim şi o rezistenţă de nouă kilowaţi. Vara, însă, panourile solare produc atâta căldură, încât aş putea da apă caldă pentru jumătate din sat“, susţine Eugen Ionescu.

Ne puteți urmări și pe Google News