Editorii recomanda carti de toate genurile, fictiune si nonfictiume, care ne fac sa simtim atractia irezistibila a calatoriilor in timp si iubirea romantica, de cele mai multe ori pe malul marii.
A venit vara, au inceput vacantele si simtim nevoia de a asorta imbracamintea lejera si mancarea usoara cu lectura de vara, care trebuie sa fie facila si sa nu necesite eforturi deosebite de concentrare.
Foarte multi dintre noi nu-si gasesc timpul necesar in timpul anului pentru a se abandona lecturii si isi folosesc vacanta de vara pentru a recupera un pic din acest deficit. Cele mai curtate domenii in aceasta perioada sunt cele ale literaturii, psihologiei si „self-help”, cred editorii de la Curtea de Veche.
Altii contrazic insa aceasta tendinta: „N-as opta pentru confundarea verii cu prostirea generalizata - cititorii lui Pynchon nu vor aborda in veci Sandra Brown pe vara ca sa se relaxeze. Cei mai multi profita, cred, de zilele libere de concediu fie pentru a citi sau reciti dintre cartile amanate de-a lungul anului, fie pentru a se bucura de titlurile noi editate in aceasta perioada”, spune Oana Boca, director de imagine la Polirom.
„Un gest de iubire”, pe Raftul Denisei
Recent aparut in Raftul Denisei, „Un gest de iubire”, de James Meek, bestsellerul international tradus in peste douazeci si cinci de tari, vorbeste despre iubirea in toate formele: dragoste trupeasca, iubirea de aproape, devotamentul pentru un ideal, pentru tara sau pentru Dumnezeu.
O alta propunere a Denisei Comanescu este „Buddha din suburbie”, de Hanif Kureishi, un roman dens, plin de verva, cinematic (de altfel, chiar a stat la baza scenariului pentru un serial de televiziune produs de BBC in 1993), pe parcursul caruia te vei simti, pe rand, induiosat, spionat, compatimitor, indian, englez si, nu in ultimul rand, convins.
Tot pe Raftul Denisei vei gasi „Scris pe trup”, o carte despre dragoste, pasiune si seductie, care a impus-o pe Jeanette Winterson printre cei mai apreciati tineri prozatori britanici.
Bukowski, tradus de Sociu
„Am planuit la Polirom peste 100 de titluri noi in vara aceasta, intre care cartile de literatura - romana, dar mai ales universala - reprezinta un procent insemnat”, explica Oana Boca.
Dintre bestsellerurile internationale, Polirom mizeaza vara asta pe versurile lui Bukowski, cel mai citit si imitat poet american, „Dragostea e un caine venit din iad”, 61 de poeme erotice in traducerea lui Dan Sociu, cu ilustratii de Dumitru Gorzo, precum si pe cartea celei mai tinere castigatoare a Booker Prize de anul trecut, „Mostenitoarea taramului pierdut”, de Kiran Desai.
Lecturile serioase sunt sustinute si de urma-toarele propuneri: „Decojind ceapa” a lui Günter Grass, cea mai controversata autobigrafie a ultimilor ani, si „Grimus”, romanul de debut al lui Salman Rushdie.
Intre suspans si thrillere
Editura Leda, din cadrul Grupului Editorial Corint, ofera romanul ideal cu care sa incepi vacanta: „Asasinul orb”, de Margaret Atwood. „Explicit din punct de vedere sexual pentru vremea lui, „Asasinul orb” descrie o aventura riscanta in agitatii ani ‘30, intre o tanara bogata si un fugar.
Recomand, de asemenea, cu caldura „Bomba zilei”, de Evelyn Waugh, un savuros roman despre jurnalismul de senzatie. Veti vedea ca nu noi l-am inventat!”, explica Daniel-Cristea Enache
Pentru aceasta vara, Editura Rao ofera suspans, mister, intriga si autori consacrati, printre care John Grisham, Jeffery Deaver, Kate Mosse, Pierre-Andre Taguieff, Douglas Preston&Lincoln Child.
Prin thrillerele istorice, juridice sau politiste, Rao Class ofera carti ce imbina povestea si realitatea, inchipuirea si adevarul istoric: „Luna rece”, de Jeffery Deaver, „Labirintul”, de Kate Mosse sau „Nevinovatul”, de John Grisham.
Pentru juniori: „Inventia lui Hugo Cabret” Prima recomandare Corint Junior este „Inventia lui Hugo Cabret”, de Brian Selznick (#1 New York Times bestseller si film in productie, in regia lui Martin Scorsese). Orfan, ceasornicar si hot de nevoie, Hugo traieste in cotloanele intunecate ale unei gari aglomerate din Paris, unde, pentru a supravietui, trebuie sa-si pastreze secretele si sa ramana nevazut.
Alte recomandari ale lui Daniel Cristea-Enache sunt: „Palatul rasului”, cartea intai din „Aventurile lui Miercuri”, de Jon Berkeley, si bestsellerul lui Angie Sage, „Magie”, prima carte din seria „Septimus Heap”.
Pentru tinerele domnisoare, la Rao s-a lansat seria „Pantofiorii roz”, de Beatrice Masini, povestea simpaticei Zoe, o fetita de 10 ani care cu siguranta va deveni eroina preferata a tuturor pustoaicelor pasionate de dans.
Cartea „Kira-Kira”, de Cynthia Kadohata, a fost premiata in 2006 cu John Newbery Award, iar daca nu stiai, kira-kira este cuvantul care denumeste tot ce e frumos: cerul albastru, catelusii, pisicutele, fluturii.
„Taramul fagaduintei”
In ceea ce priveste beletristica, volumul „Taramul fagaduintei”, de Chris Abani, al editurii Niculescu este potrivit pentru evaziuni pentru cei care gasesc in lectura, dincolo de relaxare, si un prilej de a medita asupra unor teme umane importante.
Prima recomandare de la Curtea Veche Publishing poarta un nume mai mult decat sugestiv: „Un an la malul marii - Gandurile unei femei care mai are ceva de spus”, de Joan Anderson, dar te poti delecta si cu o carte aparuta in colectia Byblos: „Mangez-moi”, de AgnEs Desarthe. Volumele te vor purta in lumi feerice, iar odata intrat in ele, vei simti deja aerul sarat al marii sau parfumul boem al unui cartier frantuzesc.
Paralela 45 iti propune „Sappho. Amorurile unei muze”, de Erica Jong, care urmareste odiseea unei femei pline de pasiune, o poeta de exceptie - „a zecea muza”, cum ii spusese Platon - tesuta pe fundalul minutios si veridic reconstituit al lumii antice.
S-o descoperim pe „Marilyn pe divan”
In primul rand, pentru aceasta vara, Editura Trei recomanda „Marilyn pe divan”, de Michel Schneider. „Cartea cuprinde detaliile picante despre relatia dintre Marilyn Monroe si psihanalistul ei, dar si despre viata din epoca de aur a Hollywoodului. Scris de un psihanalist, romanul dezvaluie cu mult tact universul stralucitor al vedetelor, dar si misterioasa si dificila lume din culise. Cu Marilyn Monroe ca partenera de vacanta probabil ca vei avea mai mult chef de petreceri si filme”, spune Viviana Musa, din partea editurii. Daca vrei sa te cunosti insa mai bine, nu-ti ramane decat sa citesti din colectia psihologie practica: „Cum sa te psihanalizezi singur”, de A. Roberti. Lectura acestei carti iti va asigura o calatorie interioara plina de beneficii.
UTILE
Ghiduri de vacanta > Preferintele publicului pentru aceasta perioada variaza intre cartile „utile” (gen ghiduri de calatorie) si cartile mai „lejere”, potrivite starii de relaxare aferente unui concediu. Editura Niculescu propune ghidul „Barcelona”, care deschide o serie realizata impreuna cu Thomas Cook Publishing.
> Oriunde ai intentiona sa-ti petreci vacantele, ghidurile te vor ajuta sa profiti la maximum de zilele petrecute pe acele meleaguri. In perioada imediat urmatoare vor aparea pe piata ghidurile: „Madrid” si „Paris”.
> De asemenea, Editura Rao a editat harti si ghiduri de buzunar. Nu-ti ramane decat sa vizitezi aceste magnifice orase.
PE NOPTIERA
Senzitivitate, dragoste...si „Orbitor”
> O minunata carte sta s-apara „pe noptiera”; este „Ultimul testament al lui Oscar Wilde”, de Peter Ackroyd. Am citit-o cu nespusa placere, gasesti cate o idee sau o formulare remarcabila pe fiecare pagina. I s-ar potrivi proverbul: „Se non e vero e bene trovato” - pentru ca senzatia este, inca de la prima pagina, ca ai acces la gandurile intime ale lui Oscar Wilde.
> E o vara fierbinte asadar, sugerez reglarea termometrului literar dupa cel din „Tara Zapezilor”, de Yasunari Kawabata. Cartea are acea melancolie de 24 de carate pe care o au scriitorii japonezi.
Senzitivitate, dragoste si... zapada. Tot pentru iubitorii de literatura japoneza, „Maestrul de ceai”, de Inoue, autorul splendidei „Pusca de vanatoare”. De data asta, este o carte despre arta ceaiului, arta confruntarilor si arta de a trai, toate sub semnul relatiei maestru-discipol, cu note explicative din care am aflat o multime de lucruri despre Japonia.
> Pentru adolescenti sau pentru „vesnicii adolescenti”, „Delfinul” lui Sergio Bambaren, mai ales daca se afla pe malul marii. E o carte ideala pentru vacanta, usoara si racoritoare ca un suc de portocale.
> Mai anunt pentru luna urmatoare „Noapte buna, blandul meu print” (titlul e un citat din Shakespeare), de Pierre Charras, carte construita pe complicata relatie tata-fiu, in buna traditie de gen a literaturii franceze. Fiecare din aceste carti are farmecul ei, nu ramane decat s-o alegeti pe cea care vi se potriveste in sezonul acesta literar.
> Daca pot sa fac recomandari si din afara colectiei de care ma ocup, acestea ar fi „Orbitor. Aripa dreapta”, de Mircea Cartarescu, asadar ultimul volum al trilogiei, pe care l-am citit pe nerasuflate, „Despre ura”, de Gabriel Liiceanu, o carte in care vezi spectacolul cel mai viu al gandirii pe o tema care ne priveste absolut pe toti, de la Cain si Abel incoace, o carte dupa care intelegi lumea mai bine. Nu in ultimul rand, „America si acustica”, de Vlad Zografi, cel mai bun volum de teatru pe care l-am citit in ultima vreme”.
(Ioana Parvulescu, coordonator „Cartea de pe noptiera”, Humanitas)