CARTARESCU: Bravo, domnule Geoana!

CARTARESCU: Bravo, domnule Geoana!

Mircea Cartarescu: " Curatenia n-o-ncepi de pe strada, ci din propria ta ograda, zice intelepciunea populara, domnule Geoana".

Sa mai spuna cineva ca nu sunt un jurnalist impartial! Iata, in editorialul de fata ma voi declara deplin de acord cu domnul Mircea Geoana, presedintele Partidului Social Democrat, in cateva chestiuni fundamentale subliniate de el dupa recenta intalnire de la Bran a liderilor partidului.

Bravo, deci, domnule Geoana, ati dat inca o data dovada de curaj politic si de clarviziune cand ati luat hotararea de a initia, pana in 10 septembrie, o motiune de cenzura impotriva guvernului Tariceanu, care, sunt total de acord, „a pierdut increderea romanilor si a majoritatii partidelor politice romanesti”, „a esuat”, are „o prestatie lamentabila”, este „ineficient” si „incompetent”.

Vedeti cum marile spirite se ating? Acelasi lucru l-am tot spus si eu de cateva luni incoace, il spune presa, il spun televiziunile, il stie fiecare om de pe strada. Ma bucur ca in sfarsit l-ati observat si dumneavoastra. Apreciez enormul efort de clarificare ideologica prin care a trecut marele dumneavoastra partid ca sa ajunga la aceste concluzii. Ca sa observati mai bine incompetenta liberalilor a trebuit, fireste, sa va aliati mai intai cu ei - caci cartile trebuie citite ca sa le poti combate mai bine, ne invata clasicii marxismului -, sa formati cu ajutorul lor patrulaterul rosu, sa le verificati flexibilitatea sirei spinarii, apetenta pentru tradare si colaborationism, oarba sete de putere a liderului lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fiecare v-ati facut frate cu dracul ca sa treceti impreuna puntea, iar acum e randul liberalilor sa afle diferenta dintre adevaratul diavol, care de saptesprezece ani distruge Romania, si micul lor dracusor meschin, itindu-si capsorul plesuv din buzunarul magnatului petrolului. Cu multe decenii in urma, gruparea liberala Tatarascu a aflat si ea aceasta deosebire, cand a servit drept tovaras de drum comunistilor.

Stimate domnule Geoana, apreciez de asemenea discretia care v-a facut sa nu sprijiniti guvernul Tariceanu decat din umbra (caci de luni de zile il stiati corupt si incompetent, asa ca nu se facea sa va intovarasiti chiar in vazul tuturor), ca sa nu fiti banuit cumva de o vulgara dorinta de a iesi in fata. Din bezna deasa a stalului ati soptit primadonelor de pe prima scena a tarii intreaga partitura pe care-o canta fals de atata vreme, le-ati dictat legile pe care sa le voteze si masurile pe care sa le ia, chit ca erau croite dupa chipul si asemanarea dumneavoastra si n-aveau nicio legatura cu politica liberala.

L-ati facut pe prim-ministrul Tariceanu sa guverneze intr-un singur picior, si ala accidentat, pentru ca acum sa-l acuzati, asa cum si merita, de altfel, ca se bataie lamentabil. Bravo, va zic inca o data, dati-le la cap, mama lor de liberali, ca asa merita dupa ce au intrat in sinistra cardasie cu dumneavoastra.

Declaratia dumneavoastra, domnule presedinte Geoana, mai cuprinde si alte puncte absolut juste, pe care sper sa le urmati de-acum cu sfintenie. Vorbiti in ea despre necesitatea de „a reforma clasa politica din Romania”. Nimic mai adevarat. Privirea dumneavoastra patrunzatoare, care v-a adus, prin antifraza, cunoscuta porecla, a detectat una dintre marile noastre probleme la nivel national: faptul ca, in coplesitoarea lor majoritate, politicienii nostri sunt o adunatura de... ma rog, sunt si ei cum i-a lasat Dumnezeu. Dar, in avantul dumneavoastra de a pune degetul pe rana, ati omis sa dati si exemple.

Va rog sa-mi permiteti, deci, o modesta completare. Nu stiu, poate din zapaceala clipei, ati uitat ca presedintele dumneavoastra de onoare, la PSD, este mai departe domnul Ion Iliescu, cel care are oarece probleme de imagine in privinta trecutului sau in perioada comunista, cand a fost - va reamintesc - secretar judetean de partid -, apoi in timpul revolutiei, cand gurile rele insinueaza ca domnia sa nu e prea strain de chestiunea pactului cu Securitatea si a teroristilor aparuti si disparuti ca prin farmec, apoi cand cu Piata Universitatii, cu mineriadele si cu nenumarate alte chestiuni pentru care urmeaza sa fie deferit justitiei.

Face el parte din clasa politica a carei reforma o cereti imperios, domnule Mircea Geoana? Se pare ca aici propriul dumneavoastra partid va contrazice, caci declaratia oficiala a pesedeilor in aceasta privinta suna bataios si darz: „PSD ii va sustine pe toti membrii sai, inclusiv Ion Iliescu, in fata atacurilor lipsite de demnitate si de o minima decenta ale celor care cred ca, prin legi sau acte administrative nedemocratice si intolerante, se poate ajunge la reformarea si la normalizarea scenei politice”.

Ar trebui sa-i scuturati putin pe nedisciplinatii care au avut, astfel, nerusinarea sa va contrazica in aceeasi zi. Dar Adrian Nastase, dar Viorel Hrebenciuc, dar baronii rosii din toate judetele frumoasei si bogatei noastre patrii? Si ei sunt cetateni demni si onorabili? Si ei sunt vazuti rau de toata suflarea neamului tot in mod intolerant si nedemocratic? Medicii, dupa aceasta logica, ar trebui sfatuiti sa fie toleranti cu sarcoptii si cu vermina, ca si ei au sufletele vii, saracii... Curatenia n-o-ncepi de pe strada, ci din propria ta ograda, zice intelepciunea populara, domnule Geoana.

In fine, celelalte chestiuni abordate in luminoasa dumneavoastra declaratie sunt atat de generoase, incat nu poti sa nu le aplauzi din toata inima. Ce nebun n-ar fi de acord cu domnia voastra cand cereti „un guvern care sa se plieze pe problemele Romaniei, legea pensiilor, situatia din sanatate, educatie si starea familiilor cu venituri modeste, ce reprezinta un numar prea mare pentru Romania europeana”? Aferim, dar va trebui sa elucidati mai departe un mic amanunt: cu ce bani, domnule presedinte? Sau sunteti si dumneavoastra un negutator de piei de closca?