Carnea de porc domina in preferintele romanilor

Carnea de porc domina in preferintele romanilor

Prin comparatie cu 2005, anul trecut s-au produs modificari in structura pe sortimente a productiei totale de carne din Romania.

Astfel, a crescut ponderea carnii de porcine (·4%) si a scazut ponderea sortimentelor de bovine (-2,7 puncte procentuale), de pasare (-0,8%), de ovine si caprine (-0,4 puncte procentuale), dupa cum releva un studiu al Institutului National de Statistica (INS). Cum se explica aceste cifre?

„Cresterea ponderii carnii de porc a fost influentata de o supraproductie la nivel mondial, ceea ce a determinat si la noi scaderea preturilor pentru aceste produse”, explica Alex Jurconi, vicepresedintele Asociatiei Romane a Carnii. „Cu siguranta, gripa aviara nu a influentat decat intr-o mica masura cresterea consumului de carne de porc”, ne-a mai spus Jurconi. Potrivit acestuia, tendinta va continua sa se mentina si in acest an, intrucat carnea de porc va continua sa se mentina la preturi scazute.

Cat despre reducerea consumului de carne de vita, reprezentantul Asociatiei Romane a Carnii spune ca cifrele indicate de INS, aferente anului trecut, nu sunt semnificative pentru piata de carne de bovine. „Estimam ca anul trecut au intrat in tara aproape 50.000 de tone de carne de vita din America de Sud, ceea ce a dat peste cap productia autohtona”.

Potrivit acestuia, in acest moment mai exista inca stocuri de carne de vita din America latina, cantitati care probabil vor fi dizolvate pana la 1 iulie. Cresterea de 6,6% a productiei de lapte, conform aceluiasi studiu, se explica printr-o cerere mai mare in piata pentru ca procesatorii au platit mai bine si pentru ca dezvoltarea hipermarketurilor i-a facut pe tot mai multi romani sa prefere produsele lactate.

Ne puteți urmări și pe Google News