Care este cel mai vechi sos din lume. Cât de bune sunt, de fapt, sosurile pentru sănătate. Explicațiile unui nutriționist

Care este cel mai vechi sos din lume. Cât de bune sunt, de fapt, sosurile pentru sănătate. Explicațiile unui nutriționist Sursa: Arhiva EVZ

Nutriționistul Signe Svanfeldt a vorbit despre beneficiile pentru sănătate ale unora dintre sosurile folosite de majoritatea oamenilor, dar și despre cel mai vechi sos din lume.

Se crede că muștarul este unul dintre cele mai vechi sosuri din lume, înregistrările istorice sugerând că a fost inventat în Egiptul antic. Sosul este plin de seleniu și magneziu, care pot aduce proprietăți antiinflamatorii. Unele studii au descoperit că semințele de muștar pot proteja împotriva bacteriilor și ciupercilor, potrivit The Sun.

Cu toate acestea, alte studii sugerează că nu are efecte protectoare. Signe subliniază că majoritatea variațiilor de muștar tind să fie bogate în sodiu. Ea spune că ar trebui mâncat „cu moderație”. Signe adaugă: „Aportul mare poate crește tensiunea arterială și poate duce la boli cardiovasculare”.

Beneficiile maionezei

Ce spune nutriționistul Signe Svanfeldt despre celelalte sosuri, pe care multe persoane le folosesc frevent.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși este adesea considerat un sos nesănătos din cauza conținutului său ridicat de grăsimi, maioneza este făcută din alimente benefice din punct de vedere nutrițional.  „Maioneza este făcută din ulei vegetal și ouă, ambele fiind produse alimentare hrănitoare. Uleiul conține grăsimi sănătoase, iar oul oferă proteine, nutrienți și vitamina D.”

Maioneza are o concentrație mare de vitamina E, despre care un studiu a constatat că poate proteja femeile aflate în postmenopauză de accidentul vascular cerebral. Cercetătorii de la Intergroup of Arizona, Phoenix și Universitatea din Minnesota, au descoperit că femeile aflate în postmenopauză aveau mai puține șanse să moară din cauza unui accident vascular cerebral.

Cea mai concentrată sursă de hrană de vitamina E consumată de grupul de femei din studiu a fost maioneza. „Maioneza este foarte densă energetic. Dacă aveți o restricție energetică, ar putea fi necesar să fiți atent la cantitatea de maioneză pe care o consumați”.

Sosul de mentă

Sosul de mentă este făcut din mentă, sare, oțet și zahăr, având aproximativ șase calorii pe linguriță. De asemenea, este bogat în fibre și nutrienți precum potasiu și calciu. Menta este o sursă deosebit de bună de vitamina A, o vitamină solubilă în grăsimi, care este critică pentru sănătatea ochilor, a descoperit un studiu bazat pe aproape 11.000 de femei.

Dar, potrivit lui Signe, conținutul ridicat de zahăr al sosului poate fi o îngrijorare.  „Sosul de mentă ar trebui consumat în cantități moderate, deoarece o cantitate excesivă de zahăr în dieta cuiva poate duce la obezitate, boli cardiovasculare și diabet de tip 2”.

Sosul de roșii

S-a descoperit că sosul de roșii acidulat poate crește fertilitatea masculină. Licopenul antioxidant, care dă culoarea roșiilor, poate crește numărul de spermatozoizi cu până la 70%, potrivit unui studiu. În plus, consumul de sos de roșii poate reduce riscul unui bărbat de a dezvolta cancer de prostată cu aproximativ 20%.