Evenimentul Zilei > Social > Care este adevărul despre vitamine si probiotice. „Nu există nicio dovadă că acestea ajută la combaterea bolilor”
Care este adevărul despre vitamine si probiotice. „Nu există nicio dovadă că acestea ajută la combaterea bolilor”

Care este adevărul despre vitamine si probiotice. „Nu există nicio dovadă că acestea ajută la combaterea bolilor”

Un medic de la renumita universitate Harvard a explicat că un produs despre care românii știu că le întărește imunitatea nu are, de fapt, beneficiile așteptate. Dezamăgirea este cu atât mai mare cu cât respectivul produse se găsește în farmacii. Reclamele promit că ne scapă de răceli și are grijă de sistemul nostru imunitar.

Medicul de la Harvard s-a întrebat dacă o substanță dintr-o sticlă sau o formulă de vitamine poate să stimuleze sistemul imunitar pentru a rămâne sănătos. Din păcate, adevărul este că astfel de produse nu oferă cu adevărat niciun beneficiu, explică Michael Starnbach, profesor de microbiologie la Harvard Medical School.

„Nu există nicio dovadă că acestea ajută la combaterea bolilor”, continuă medicul de la Harvard. Pentru a înțelege de ce, trebuie să știi cum funcționează sistemul imunitar. Chiar ideea de a întări sistemul imunitar este greșită, explică specialistul. Există un echilibru între un sistem imunitar care este eficient în limitarea bacteriilor, virusurilor și paraziților de a provoca infecții și un sistem imunitar hiperactiv care poate provoca probleme precum alergii, diabet și alte tipuri de tulburări auto-inflamatorii și autoimune.

Astfel, dacă ar exista o creștere a sistemului imunitar, ar putea declanșa autoimunitatea și alte probleme, a mai explicat dr. Michael Starnbach, profesor de microbiologie. Produsele care pretind că stimulează sistemul imunitar sunt, de obicei, diferite formule de vitamine sau, mai nou, probiotice.

Vitaminele nu îți întăresc imunitatea dacă ești deja sănătos

Totuşi, vitaminele pot ajuta imunitatea prin prevenirea bolilor și a altor probleme de sănătate, dar numai la persoanele care suferă de malnutriție severă, lucru care nu este valabil pentru adultul american, explică dr. Starnbach.  Așadar, vitaminele de imunitate nu te vor ajuta să fii sănătos, dacă ești deja sănătos.

Susținând aceeași idee, medicul demontează și informațiile despre probiotice. El spune că este ceva adevăr în ideea că bacteriile și organismele care trăiesc în intestin pot juca un rol în menținerea sănătății. „Există o mulțime de cercetări în derulare cu privire la modul în care aceste organisme prietenoase, care trăiesc în noi și pe noi, contribuie la funcția imunitară și cum perturbă funcția imunitară”, a declarat Starnbach.

Într-o zi, oamenii de știință ar putea foarte bine să ne spună cum să prevenim bolile prin modificarea acestor specii diferite de organisme prietenoase din corpul nostru, care alcătuiesc ceea ce se numește microbiom. Totuși, în prezent, nu există suficiente date pentru a înțelege interacțiunea complexă dintre organism și microbiom pentru a utiliza eficient probioticele în îmbunătățirea sănătății.

Ajutor pentru sistemul imunitar

Există câteva sfaturi pentru cum îți poți ajuta sistemul imunitar. Spălă-te bine pe mâini de câte ori e nevoie. În timp ce unii microbi sunt transportați în aer, de cele mai multe ori, boala apare după ce atingi o suprafață contaminată, spune Starnbach. Cel mai adesea, germenii se deplasează din mâini în ochi, nas sau gură. Păstrează-ți corpul în formă maximă. O alimentație sănătoasă și echilibrată, alături de exerciții fizice regulate și somn suficient te poate ajuta să îți menții corpul și sistemul imunitar să funcționeze bine.

De asemenea încearcă să reduci stresul. Cercetările au arătat că nivelul ridicat de stres poate afecta sistemul imunitar. Un alt sfat important este să te vaccinezi. Vaccinarea împotriva gripei și a altor boli stimulează sistemul imunitar să protejeze împotriva bolilor. Vaccinurile învață sistemul imunitar să recunoască agenți patogeni specifici și să-l pregătească să-și monteze o apărare dacă ei apar.

Concluzia este că, în afară de vaccinuri, poțiunile sau vitaminele nu întăresc sistemul imunitar, susține medicul. „Deși aceste produse ar putea să nu provoace rău, probabil vă veți bucura mai mult de bani dacă îi folosiți pentru altceva”, încheie prof. dr. Michael Starnbach, potrivit Antena 3.