Evenimentul Zilei > Social > Cercetătorii au încercat să afle dacă păianjenii dorm vreodată: „A fost cel mai neobișnuit lucru pe care l-am văzut”
Cercetătorii au încercat să afle dacă păianjenii dorm vreodată: „A fost cel mai neobișnuit lucru pe care l-am văzut”

Cercetătorii au încercat să afle dacă păianjenii dorm vreodată: „A fost cel mai neobișnuit lucru pe care l-am văzut”

Mai mulți cercetători s-au întrebat dacă păianjenii dorm. Daniela Roessler și colegii ei au pus camere de luat vederi pe păianjeni pentru a afla răspunsul la această întrebare.

Filmările au arătat cum picioarele păianjenilor au zvâcnit și că ochii lor s-au mișcat. Cercetătorii au descris acest model drept o „stare asemănătoare somnului REM”. La om, REM, sau mișcarea rapidă a ochilor, este o fază activă a somnului, când părți ale creierului se luminează și este strâns legată de vis. S-a demonstrat că alte animale, inclusiv unele păsări și mamifere, experimentează somnul REM.

Fazele somnului la păianjeni

Dar creaturi precum păianjenul nu au primit atât de multă atenție, așa că nu se știa dacă au dormit vreodată, a spus Roessler, biolog evoluționist la Universitatea din Konstanz din Germania. Roessler și echipa ei au cercetat problema somnului după ce au descoperit păianjenii atârnând noaptea de fire de mătase în recipientele lor de laborator.

Recent, echipa a strâns câțiva păianjeni pentru a-i studia, o specie comună, cu un corp maro și blană și patru perechi de ochi. „A fost cel mai neobișnuit lucru pe care l-am văzut vreodată”, a spus Roessler despre păianjeni. Cercetările au arătat că mișcările din timpul nopții ale păianjenilor seamănă mult cu somnul REM al altor specii, a spus ea.

Adevărul despre somnul păianjenilor

Multe specii similare păianjenilor nu au ochi mobili, ceea ce face dificilă compararea ciclurilor lor de somn, a explicat coautorul studiului Paul Shamble, un biolog evoluționist la Universitatea Harvard. Dar acești păianjeni sunt prădători care își mișcă retina pentru a-și schimba privirea în timp ce vânează, a spus Shamble.

Sursa: Dreamstime.com

Cercetătorii trebuie să descopere dacă păianjenii dorm în timp ce se află în aceste stări de odihnă, a spus Roessler. Aceasta include testarea dacă răspund mai lent – ​​sau deloc – la declanșatorii normali.

Jerry Siegel, un cercetător al somnului care nu a fost implicat în studiu, a spus că are îndoieli că păianjenii pot experimenta cu adevărat somnul REM. „Pot exista animale care au activitate în stări liniștite”, a spus Siegel, potrivit Miami Herald.