Văduva falsă, specie veninoasă de paianjen care se extinde în Europa. Mușcăturile pot să fie deosebit de dureroase

Văduva falsă, specie veninoasă de paianjen care se extinde în Europa. Mușcăturile pot să fie deosebit de dureroase

Falsa văduvă (Steatoda nobilis) este cea mai periculoasă dintre cele 12 specii de păianjen care mușcă despre care se știe că se află în Marea Britanie. Iar în ultimii 20 de ani și-a extins mult arealul.

Nu mult mai mare decât o monedă de 50 de bani cu cele opt picioare întinse, Steatoda nobilis - mai cunoscută sub numele de văduvă falsă - este cea mai periculoasă dintre cele 12 specii de păianjen mușcător cunoscute în Marea Britanie, scrie Daily Mail

De fapt, există șase păianjeni în grupul de văduve false, dar toți, cu excepția Steatoda nobilis, sunt nativi. Păianjenii sunt strălucitori și negri, cu marcaje crem distincte pe abdomen, care seamănă cu o potcoavă  sau, în unele cazuri, cu un craniu.

La fel ca în majoritatea speciilor de păianjen, femela văduvă falsă este pericolul care trebuie luat în calcul. Masculii nu tind să crească mai mult de doi centimetri, în timp ce femelele ajung până la trei centimetri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Viețuiesc în ziduri, garduri, scoarța copacilor și în alte locuri întunecate și mănâncă insecte, alte nevertebrate și chiar și alți păianjeni. În cazul în care proliferarea actuală continua, falsa văduvă ar putea ajune peste tot. Acolo unde a fost găsit sporadic, acum este frecvent observat în case, magazii și garaje din sudul Angliei.

Cât este de periculos păianjenul Steatoda nobilis

Experții spun că reacțiile extreme sunt rare. La fel ca toți păianjenii, văduva falsă produce venin - așa își paralizează prada. Vaduva falsă este una dintre doar o duzină de rase de păianjen din Marea Britanie, cu fălci suficient de puternice și venin suficient de puternic pentru a străpunge pielea umană și a provoca o reacție.

                

Potrivit experților de la Muzeul Național de Istorie, falsa văduvă nu este o creatură agresivă. Dacă este provocată sau se intră accidental pe teritoriul său va ataca. Cât de periculoasă este mușcătura, pare să depindă de victimă. Cei mai mulți nu vor experimenta nimic mai rău decât o durere scurtă, cum ar fi o viespă sau o înțepătură de albină. Dar alte simptome pot include amorțeală, umflături severe și disconfort sau senzații de arsură. Unele victime au raportat dureri în piept.

Alți oameni descriu umflături, furnicături ale degetelor și ocazional un sentiment general de senzație de rău și febră, cu simptome care durează câteva zile.

De fapt, nimeni nu a murit vreodată de vreun fel de mușcătură de păianjen în Marea Britanie, iar numărul de mușcături raportate de la păianjeni în general este minim.