Evenimentul Zilei > Politica > „CARACATIȚA PSD” DIN PARLAMENT. Cine sunt OAMENII LUI LIVIU DRAGNEA care fac legea în COMISIILE JURIDICE de la Camera Deputaților și Senat
„CARACATIȚA PSD” DIN PARLAMENT. Cine sunt OAMENII LUI LIVIU DRAGNEA care fac legea în COMISIILE JURIDICE de la Camera Deputaților și Senat

„CARACATIȚA PSD” DIN PARLAMENT. Cine sunt OAMENII LUI LIVIU DRAGNEA care fac legea în COMISIILE JURIDICE de la Camera Deputaților și Senat

CARACATIȚA PSD. Comisiile juridice din Camera Deputaţilor şi Senat, unele dintre cele mai importante structuri parlamentare, au fost adjudecate de apropiaţi ai preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.

CARACATIȚA PSD. SITUAŢIA LA CAMERA DEPUTAŢILOR

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor este condusă de Florin Iordache (PSD), un politician asociat cu proiecte controversate de modificare a legislaţiei penale şi în domeniul incompatibilităţilor

PSD are 12 din cei 25 de deputaţi din comisia juridică, lipsindu-i un singur vot să aibă singur majoritate.

Iordache este perceput în partid ca fiind omul de încredere al lui Liviu Dragnea. După excluderea lui Valeriu Zgonea din PSD, Florin Iordache a reuşit să se impună în faţa lui Victor Ponta pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, cu sprijinul lui Dragnea.

De asemenea, Iordache este una dintre variantele de ministru al Justiţiei.

Deputat PSD de Olt din anul 2000, Iordache conduce şi Comisia Națională de Etică, Integritate și Arbitraj a PSD, organism politic care poate recomanda excluderi şi sancţiuni pentru membrii partidului.

Florin Iordache este arbitru la Curtea de Arbitraj Internațional şi este căsătorit cu o fostă judecătoare la ÎCCJ.

S-a născut la Caracal în 1960, este absolvent al facultăților de Mecanică și Drept ale Universității Craiova, are cursuri postuniversitare de administrație, un masterat în administrație, cursuri postuniversitare de Dreptul afacerilor la Universitatea "Nicolae Titulescu" din București, cursuri postuniversitare la Colegiul Național de Apărare, un doctorat în relații economice internaționale și cursuri postuniversitare la Institutul Diplomatic Român.

Martor la DNA. Florin Iordache a fost audiat la ÎCCJ în calitate de martor, în 5 octombrie, alături de fostul viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu, în dosarul în care Mihail Vlasov, fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), este judecat pentru dare de mită. Vlasov este acuzat de DNA că i-a solicitat fostului deputat Mircea Grosaru să îi susțină interesele prin promovarea unui proiect de lege care prevedea trecerea Registrului Comerțului de la Ministerul Justiției la CCIR. De asemenea, Vlasov ar fi încercat să influențeze mai mulți parlamentari — Florin Iordache, Alina Gorghiu și Aurel Vainer — în vederea semnării și susținerii proiectului de lege.

Marţea Neagră. Florin Iordache a fost implicat în evenimentele din decembrie 2013, când USL a încercat, pe ascuns, modificarea legislației penale în Parlament. Episodul a fost taxat inclusiv de cancelariile străine şi a fost denumit “Marţea Neagră”. Proiectele susţinute atunci de USL au fost legea amnistiei și grațierii, modifica­rea Codului Penal, legea minelor și legea lobby-ului. De altfel, Iordache a susţinut şi iniţiat mai multe proiecte controversate de modificare a legilor în domeniul penal şi al incompatibilităţilor.

SITUAŢIA ÎN SENAT

Comisia Juridică a Senatului este condusă de Carmen Daniela Dan (PSD), un alt om de încredere al lui Liviu Dragnea. Ea a deschis lista senatorilor PSD din Teleorman, judeţul lui Liviu Dragnea, dovadă a încrederii de care se bucură în faţa şefului PSD.

PSD deţine 5 senatori în comisia juridică, din totalul de 11. Printre ei se numără şi fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, rudă prin alianţă cu fostul premier Victor Ponta.

Carmen Daniela Dan a fost subprefect al judeţului Teleorman după ce USL a ajuns la putere, după care a ajuns prefect.

Înainte de USL, din 2002 până în 2012 a fost consilier juridic şi director executiv în cadrul Consiliului Judeţean Teleorman, pe vremea când acesta era condus de Liviu Dragnea.

Carmen Daniela Dan a absolvit Facultatea de drept la Universitatea Ecologică Bucureşti, în 2000.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: