Capitala ar putea rămâne fără circ

Capitala ar putea rămâne fără circ

Municipalitatea vrea să declare, mâine, de utilitate publică terenul pe care se află menajeria. Dacă nu va reuşi, circul va fi desfiinţat.

Bucureştiul ar putea rămâne fără Circul Globus. Asta, întrucât terenul pe care se află menajeria a fost câştigat în instanţă de familia Tonola - moştenitorii unui mare afacerist din perioada interbelică - iar municipalitatea întârzie să rezolve situaţia proprietăţii respective, în condiţiile în care eventualele despăgubiri s-ar ridica la minimum 13 milioane de euro. Novac: „Unde să se mute circul? Poate să se desfiinţeze!”

Preşedintele Consiliului General, Călin Murg, susţine însă că, în şedinţa de mâine, consilierii vor discuta declararea terenului „de utilitate publică”, acesta fiind singurul mod prin care moştenitorii lui Tonola ar putea fi expropriaţi.

„Trebuie să facem acest lucru, pentru că nu au unde să stea animalele. Dacă nu vom decide că acel teren este de utilitate publică, circul va trebui mutat”, a explicat Murg pentru EVZ. El este contrazis însă de Brânduşa Novac, directoarea Circului Globus. Potrivit acesteia, mâine Consiliul îşi va desemna doar reprezentanţii în comisia de cercetare prealabilă în vederea declarării utilităţii publice a terenului pentru a menţine func ţionalitatea Circului Globus.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Unde să se mute circul? Poate să se desfiinţeze! Nu poţi construi peste noapte o asemenea clădire, iar dacă nu vor mai fi animale în spectacolele de circ, instituţia va dispărea”, a arătat Brânduşa Novac.

Moştenitorii familiei Tonola au obţinut, anul trecut, restituirea a 1,3 hectare de teren din Parcul Circului, suprafaţă pe care sunt amplasate acum cuştile cu cele 20 de feline mari (lei şi tigri), zece ponei şi maimuţica „Kitty”, preferata copiilor, toate animalele riscând în prezent să ajungă în stradă.

Mai mult chiar, dacă se va decide exproprierea proprietarilor, municipalitatea va trebui să scoată din buzunarul public aproximativ 13 milioane de euro, având în vedere că în zonă preţul terenului a ajuns la 900-1.000 de euro/mp.