Cancerul pancreatic ar putea fi detectat în viitor cu ajutorul unei aplicații mobile

Cancerul pancreatic ar putea fi detectat în viitor cu ajutorul unei aplicații mobile

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au realizat o aplicație software care le va permite pacienților să detecteze cancerul pancreatic și alte boli, după ce își vor face un selfie cu telefonul mobil.

Având o rată de supraviețuire de 9% după cinci ani, cancerul pancreatic prezintă una dintre cele mai grave perspective, deoarece nu dispune de niciun indicator cu instrumente de screening non-invazive și nici nu are simptome pentru mult timp, astfel încât tumoarea să fie descoperită înainte de a se extinde.

 

Aplicația, denumită BiliScreen, folosește aparatul de fotografiat al oricărui telefon mobil, algoritmi computerizați referitori la vedere și instrumente de învățare computerizată pentru detectarea nivelurilor crescute ale bilirubinei în sclerotica pacientului (albul ochiului).

Unul dintre primele simptome ale cancerului pancreatic, precum și a altor boli, este icterul, mai precis o decolorare gălbuie a pielii și a ochilor, cauzată de acumularea de bilirubină în sânge. Testul de sânge folosit în prezent pentru stabilirea nivelului de bilirubină nu este administrat la adulți, în mod normal, cu excepția cazului în care există motive de îngrijorare.

„Problema referitoare la detectarea cancerului pancreatic este că, până în momentul în care pacientul devine simptomatic, este prea târziu, de cele mai multe ori“ afirmă Alex Mariakakis, doctorand la Paul G. Allen School of Computer Science & Engineering de la Universitatea din Washington, într-un comunicat de presă. Capacitatea de a detecta semnele icterului, atunci când bilirubina este puțin peste nivelul maxim admis ar putea permite dezvoltarea unui program de screening complet nou pentru persoanele cu risc.

„Sperăm că, dacă oamenii vor putea face acest test simplu o dată pe lună – chiar la ei acasă – unii dintre ei, ar putea descoperi boala într-un stadiu suficient de puțin dezvoltat pentru a urma un tratament eficient, care le-ar salva viața“, a explicat domnul Mariakakis. Autor principal al unei lucrări cu titlul ”Omniprezența și Pătrunderea tot mai mare a Calculelor Computerizate în Viața Oamenilor”, acesta va prezenta aplicația la Ubicomp 2017, Conferința Comună Internațională a Asociației pentru Dezvoltarea Aparaturii de Calcul, care va avea loc în Maui, Hawaii, la 13 septembrie.

La adulți, albul ochilor este mai sensibil decât pielea la modificările concentrației de bilirubină și astfel, poate reprezenta un factor de avertizare timpurie cu privire la prezența cancerului pancreatic, hepatitei sau a sindromului Gilbert, o boală de cele mai multe ori inofensivă. Spre deosebire de culoarea pielii, modificările scleroticei sunt mai evidente la toate rasele și etniile. Cu toate acestea, până în momentul în care oamenii observă decolorarea gălbuie a scleroticei, nivelul bilirubinei reprezintă deja o cauză serioasă de îngrijorare.

Plecând de la întrebarea dacă observațiile vizuale făcute de computere și instrumente de învățare computerizată ar putea detecta acele modificări de culoare în ochi, înainte ca oamenii să le poată vedea, echipa UW a realizat aplicația BiliScreen. Proiectul a plecat de la activitatea anterioară a Laboratorului de Calcul Computerizat Ubicuu, de la aceiași universitate, unde se dezvoltase anterior aplicația BiliCam. Aceasta din urmă folosește camera foto a oricărui telefon smart pentru detectarea icterului la nou-născuți, prin simpla fotografiere a pielii copilului respectiv. Un studiu recent, publicat în revista Pediatrics, a arătat că BiliCam a emis estimări exacte ale concentrației de bilirubină la un număr de 530 de sugari.

Noua aplicație folosește camera și blițul încorporat al unui telefon smart pentru a face fotografii ale ochiului pacientului. După aceea, aplicația calculează informațiile referitoare la culoarea scleroticei și le corelează cu nivelurile bilirubinei, folosind algoritmi de învățare computerizată.

Pentru a contracara diferitele condiții de iluminare, echipa a testat aplicația BiliScreen cu doua accesorii diferite: folie de hârtie imprimată cu pătrate colorate, pentru a ajuta la calibrarea culorilor și o cutie scoasă la imprimanta 3-D, care blochează iluminarea ambientală. Folosirea aplicației cu accesoriul de tip cutie a dus la rezultate puțin mai bune.

Într-un studiu clinic inițial efectuat pe 70 de persoane, BiliScreen a identificat corect 89,7% din cazurile ce prezintă motive de îngrijorare.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News