Evenimentul Zilei > Actualitate > Cancer tratat cu ajutorul virusului HIV
Cancer tratat cu ajutorul virusului HIV

Cancer tratat cu ajutorul virusului HIV

Medicii de la University of Pennsylvania (SUA) au tratat trei pacienţi bolnavi de leucemie, în ultima fază, cu ajutorul unei forme inhibate a virsului HIV, în cadrul unui experiment realizat anul trecut.

Remisia a fost completă pentru doi dintre cei trei pacienţi ce au participat la experiment, situaţia menţinându-se până în prezent, informează varianta on-line a cotidianului american New York Times. Ei nu au fost însă declaraţi vindecaţi de către medici, un astfel de verdict necesitând o perioadă mai mare de observaţie. În cazul celului de-al treilea pacient boala s-a ameliorat, însă nu a dispărut complet. Toţi trei aveau leucemie limfocitară cronică, iar chimioterapia nu îi mai ajuta. În plus, transplantul de măduvă osoasă nu putea fi realizat în cazul acestor bolnavi.
Virusul HIV ajută la modificarea celulelor T
Procedeul a constat în îndepărtarea unui număr imens de clule T din sângele pacienţilor (un tip de leucocite care luptă împotiva virusurilor şi a tumorilor) şi modificarea lor prin inserarea unor gene noi care urmau să programeze celulele să atace canerul. Aceste gene au fost inserate în celulele T ale pacientului cu ajutorul unei forme inhibate a virusului HIV 1, care produce SIDA. Apoi celulele au fost reintroduse în sângele bolnavilor. Cu alte cuvinte ceea ce au făcut medicii a fost să „antreneze” sistemul imunitar al pacientului să elimine celulele canceroase.
Reacţie violentă la tratament
În cazul lui William Ludwig, un american în vârstă de 66 de ani şi unul dintre pacienţii cu remisie completă, efectele experimentului au apărut abia după 10 zile. Organismul a avut o reacţie violentă la tratament, manifestată prin febră ridicată, frisoane şi tensiune arterială foarte scăzută. Medicii au crezut că sfârşitul este aproape. După câteva săptâmâni însă febra a dispărut. La fel şi celulele canceroase din sângele şi măduva sa oasoasă.
Disponibil doar în cadrul experimentelor
Specialiştii apreciază că un astfel de tratament ar putea fi eficient şi în cazul altor tipuri de cancer. Însă pentru moment tratamentul este disponibil numai în cadrul experimentelor medicale. „Pentru a fi considerate valide, aceste rezultate trebuie să se repete în cazul mai multor pacienţi şi al altor echipe de cercetare”, a declarat pentru New York Times Dr. Walter J. Urba, de la Providence Cancer Center and Earle A. Chiles Research Institute, din Portland, SUA.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: