Bărbatului din Toronto i-a fost montată o proteză de titan în locul unui disc vertebral uzat. Este vorba de prima proteză de disc lombar implantată într-un spital privat din ţara noastră. Concret, bărbatului i-a fost montată o proteză în locul discului vertebral bolnav, intervenţia având loc prin abdomen, unde medicii au realizat o incizie de mici dimensiuni chiar sub ombilic. Operaţia a semănat cu o intervenţie de cezariană, executându-se în aceeaşi zonă, a abdomenului, iar  pacientului i-a fost prinsă în coloana vertebrală o proteză formată din două platouri din titan.
Cinci ani de suferinţă

Dănuţ Mareţ  are 50 de ani şi povesteşte că se simte foarte bine. Bărbatul suferea de cinci ani de o discopatie discală lombară cu hernie de disc şi sciatică invalidantă. Altfel spus, dacă nu se opera risca să devină imobil din cauza durerilor. În tot acest timp a învăţat să trăiască cu durerile de spate, însă, cum în ultimele luni acestea au devenit insuportabile, a decis să apeleze la chirurgi.  Plecat din Timişoara în Canada în urmă cu mulţi ani, bărbatul a decis să apeleze la medicii din oraşul natal, pentru că îl costa mai ieftin.  
“Am fost la diferiţi medici, la chiropractori, vă spun sincer sistemul medical din Canada nu este extraordinar. Medicul meu de familie mi-a spus că trebuie să aştept până în doi ani ca să fiu operat, ca să sudeze cele două vertebre. Ce mi-a propus era ca şi cum ai pune un lipici”, a povestit pacientul, care a fost operat luni la Spitalul Athena. Cu spatele întremat, fără dureri, şi doar cu un plasture sub ombilic care aminteşte că a trecut printr-o intervenţie complicată, bărbatul glumeşte chiar că ar putea să înveţe breakdance, ca să sărbătorească victoria asupra bolii.

Proteză de 2.500 de euro

O echipă formată din medici români care lucrează în Franţa i-au înlocuit pacientului discul afectat în cadrul unei intervenţii care a durat puţin peste o oră. „O astfel de proteză costă 2.500 de euro, motiv pentru care puţini bolnavi şi-o permit. Marele avantaj este că după intervenţie, pacientul se poate ridica la câteva ore şi poate merge deja de a doua zi”, a declarat doctorul Ciprian Vâjeu, medic specialist în chirurgia coloanei vertebrale de la Clinique du Parc din Perigueux, Franţa, cel care a coordonat echipa de medici ce a efectuat operaţia de la Timişoara.
Pentru a se vindeca bărbatul va mai cheltui nişte bani, însă, spun specialiştii, realizată în alte ţări, operaţia ar fi costat de trei ori mai mult decât la Timişoara.

Soluţie modernă

Medicii mai spun că în chirurgia discopatiei degenerative există mai multe soluţii, dintre care cele „clasice” mai vechi şi mai răspândite sunt cele care blochează vertebrele cu anumite şuruburi. Cea mai nouă tehnică este cea care înlocuieşte discul bolnav cu o proteză. Această metodă reuşeşte să păstreze mobilitatea coloanei vertebrale. Este salvatoare pentru tineri, care suferă de dureri şi fac ani de zile fizioterapie sau au nevoie de medicaţie permanentă pentru a trece peste dureri.
Tehnica de înlocuire a discului există de 15 ani, însă dificultatea chirurgiei – care se face prin abdomen – şi preţul implantului a făcut ca această tehnică să rămână una de vârf şi cu indicaţii deosebite.  „Personal am început această chirurgie de înlocuire a discului în 2002, în Franţa, şi mă aflu astăzi la aproape 250 de implantări, iar rezultatele sunt foarte bune”, a mai precizat Ciprian Vâjeu.