“Flama” întregului eveniment a fost Andreea Puiu, învățătoare la o clasă de pregătitoare a Școlii Nr. 17„Pia Brătianu”, ea însăși o alergătoare grațioasă care a participat la Transmaraton, Alergcarnavalul, SkyRunning, Cros pentru tata, Color Run etc.

Tânăra spune povestea crosului, văzută prin ochii ei, dar și ai elevilor săi, micuți îndrăgostiți de școală și de voluntariat:

“Crosul Pia Bratianu a avut un ecou mult mai mare decat am estimat. Initial, speram sa fie 100 de copii inscrisi alaturi de parinti pentru ca la baza crosului se afla stafeta copil-parinte si exemplul dat de parinti copiilor pentru imbratisarea unui stil de viata sanatos. Inca din prima zi de promovarea a crosului prin clase mi-am dat seama ca numarul copiilor care vor sustine cauza Inima copiilor va fi chiar o provocare.

Am ajuns la 200 de copii inscrisi si eram abia la inceputul intervalului de inscriere. La un moment dat am stopat inscrierea cu mentiunea ca este prima editie si pentru o organizare optima in spatiul scolii si am pus accent pe latura caritabila a evenimentului. In ziua concursului am avut 150 stafete parinti-copii si aproximativ 150 copii la stafeta elev-elev, aproape 500 de participanti.“

Desi proiectul a fost propus in cadrul scolii din septembrie si am facut antrenamente alaturi de parinti si copii in Herastrau, abia in luna mai, impulsionata si de catre colega mea, Nicoleta Craciun, am dat startul inscrierilor online. A fost o organizare fulger, am gasit in acelasi ritm si sponsorii, adusi de catre parintii care s-au implicat in promovare, iar in ziua crosului am avut si o ploaie de infruntat care insa nu ne-a dat in laturi.

Copiii stiau deja despre Paul Dicu, i-am scris mesaje de incurajare cand alerga la Marathon des sables tot pentru Inima copiilor, iar pe Andrei Gligor il iau ca model cand ma intreaba daca mai pot da o tura de scoala. Astfel, crosul se reia cam zilnic in curtea scolii.

Stim ca finishul nu e in curtea scolii. Vom face o zi a voluntarului in care sa I implicam pe parinti si copii. Mihai isi dorea si el sa doneze. Daria plangea auzind povestile copiilor cu probleme cu inimioara. L-am invitat pe Andrei Gligor pentru ca este nevoie sa aducem in scoala modele pentru copii, sa le transmitem valori precum sanatatea si caritatea”.

Părinții au rămas și ei plăcut impresionați:

“Mihai a inteles sensul adevărat al activității de caritate. Trebuie să învățăm să fim mai buni, să ajutăm pe cei care au nevoie de noi. In același timp a realizat că împreună putem reuși. M- am simțit minunat”, spune Alexandru Bosneag.

 “Din dorinta de a-i face fetei mele o bucurie si de a ajuta si alti copii in acelasi timp. Un moment aparte, de care ne vom aminti cu placere si peste mai multi ani”, crede Vlad Staicu.

Copiii care au participat au primit fiecare câte o medalie chiar de la atletul Andrei Glogor:

"La sfarsitul lunii mai am fost invitat la crosul caritabil Pia Bratianu, de data aceasta nu in calitate de participant ci de sustinator, un cros la care au luat parte peste 400 de copii ai scolii si care a avut ca scop sprijinirea asociatiei Inima Copiilor prin strangerea de fonduri pentru copiii bolnavi de inima de la spitalul Marie Curie. A fost o dimineata pe care nu o voi uita prea curand, in care copii au alergat pentru copii si in care am avut onoarea de a le inmana cate o medalie micutilor la terminarea cursei. Parintii n-au stat nici ei pe margine, una dintre probe fiind o stafeta copil-parinte. A fost o dimineata plina de energie, o ora de sport diferita fata de cele clasice predate in scoli si am plecat de acolo cu un sentiment extrem de placut. Viitorul suna bine pentru copiii nostri si nu pot decat sa felicit organizatorii pentru modul in care le construiesc acestora un sistem de valori curat si sanatos."

Rezultatul fenomenal al crosului: 7000 ron donatii spre copiii cu probleme cardiace cu promovare minima prin clasele elevilor. Linkul de donatii este inca functionabil.

http://inimacopiilor.galantom.ro/PiaBratianu#sthash.iuHAbJGP.CDXZS62j.dpbs

Enona Chiriac de la Asociația Inima Copiilor spune că banii vor fi folosiți pentru operațiile în străinătate ale unor copii bolnavi care altfel nu și-ar fi putut permite:

“Pentru noi a fost o mana de ajutor neasteptata. Nu, nu una, sute de maini de ajutor! Sute de manute mici de ajutor. Ale sutelor de copii de scoala care si-au dorit sa ajute alti copii: copiii cu probleme cardiace de care se ocupa Inima Copiilor. Da, totul a avut rost: donatiile care s-au strans vor insemna banii pentru drumuri pe care alti parinti nu-si permit sa le faca: la Bucuresti, in Italia, in Germania. Sau vor insemna banii pentru medicamente, mancare, cazare sau alte lucruri mici, dar esentiale pentru copiii foarte saraci sau aflati in ingrijirea statului. Copii ale caror inimi vor avea sansa sa bata mai mult, mai tare. In numele lor le multumim sutelor de oameni mari si mici care s-au strans sa alerge pentru Inima Copiilor la Crosul Pia Bratianu. Din toata inima le multumim!”.