Scandalul sexual în care s-a trezit implicat consulul român la Chişinău e doar o mică parte din iureşul care s-a pornit peste Prut.
Miza o ştim. Se joacă rămânerea sau ieşirea Basarabiei de sub influenţa comuniştilor. Cu două săptămâni înainte de alegeri, puterea comunistă aruncă în joc întregul arsenal.
Atenţie, nu trebuie privit simplist! Voronin şi compania sunt oameni pragmatici. După recenta vizită la Moscova, preşedintele Vladimir Voronin s-a lăudat cu obţinerea unui împrumut de 500 de milioane de dolari. Ceea ce n-a anunţat el, dar a dezvăluit Serafim Urechea nu, liderul Alianţei Moldova Noastră, e că preşedin te le i-ar fi pus pe cei de la compania de telefonie (de stat) Moldtelecom să cumpere compania de telefonie mobilă rusă Eventis, aflată în situaţie falimentară. (Pentru că a refuzat tranzacţia, directorul general Moldtelecom, Gheorghe Ursachi, a fost destituit). Preţul vehiculat: 100 de milioane de dolari, în condiţiile în care a) Moldtelecom are deja o companie de telefonie mobilă şi b) valoarea de piaţă a Eventis ar fi de cel mult o treime din suma vehiculată. Aşadar, un ultim tun dat de comunişti înainte de alegeri.
Între timp, ziarele ruseşti, de exemplu „Komersant”, pun paie pe foc aruncând scenarii fanteziste despre implicarea României în manifetările din aprilie, iar ministrul reintegrării, Vasili Şova, vede în declaraţiile lui Traian Băsescu („sper ca opoziţia să obţină un rezultat mai bun la parlamentarele anticipate”) existenţa unui plan de separare a Transnistriei de Moldova!
Atmosfera din satele şi din oraşele basarabene e încinsă şi la suprafaţă, nu doar la nivel de acţiuni de tip mafie economică ori de tip KGB (cărora le-a picat în plasă consulul român). Viaţa politică scârţâie din toate încheieturile. Comuniştii strâng rândurile, milităros şi miliţienesc (numai în pielea nomenclaturistului care riscă să-şi piardă privilegiile să nu te afli!). Iar partidele din opoziţie sunt în faţa unei duble încercări: aceea de a nu cădea pradă manipulărilor şi provocărilor, respectiv marea încercare de a convinge cât mai mulţi oameni să voteze răsturnarea regimului-piatră de moară.
Dar sunt piedici. „Ajutaţi” cu sârg de forţe interesate, liderii UCM s-au exclus reciproc din partid, fiecare grupare trăgând către alt partid din opozi ţie cu şanse de a avea reprezentare parlamen tară. Se află aici sâmburi ai unor viitoare di sen siuni în rândul opozi ţiei şi, fireşte, un foarte probabil consum inutil de energie politică în plină campanie electorală. În context, e de aplaudat gestul celor din Mişcarea Acţiunea Europeană care s-au retras din cursă „pentru a nu risipi voturile opoziţiei” şi care au anunţat că vor continua să sprijine, din răsputeri, forţele democratice.
Cât despre convingerea electoratului, iată două exemple grăitoare: 1) liderii PLDM cer ca Teleradio Moldova, companie de stat, să or ganizeze dezbateri electorale şi în limba ru să - altfel, populaţia rusofonă n-are cum să afle mesajele opo zi ţiei; 2) grupuri de tineri merg din casă în casă pentru a discuta cu oamenii (campanie electorală de la om la om!). Iată ce povesteşte unul dintre ei, Alexandru Cozer: „În ultimele 3 săptămâni am ajuns în zeci de mii de case (...) Mii de cetă ţe ni (...) au început să plângă atunci când au văzut care este adevărata faţă a comuniştilor şi cum aceştia îşi bat joc de popor”.
Români, la Chişinău se întâmplă ceva! Luaţi aminte şi rugaţi-vă pentru Basarabia!
CITIŢI ŞI: