Prevederile unei propuneri in acest sens sunt cuprinse intr-un document al Comisiei pentru Energie a Californiei, care de mai bine de trei decenii stabileste la nivel statal standardele de eficienta pentru aparatura casnica, precum boilere electrice, instalatii de aer conditionat si frigidere.

Noul sistem va permite, de asemenea, ajustarea temperaturilor prestabilite de utilizatori in perioadele de crestere a pretului energiei electrice. Utilizatorii pot sa modifice temperaturile sugerate de aparate, dar in cazuri de urgenta aparatele vor fi cele care vor circumveni dorintele utilizatorilor. Propunerea va fi dezbatuta si supusa votului in cursul lunii viitoare.

Suporterii sistemului spun ca, in acest fel, vor fi evitate penele de curent electric extinse sau chiar reduse ca intindere, efectele crizei fiind resimtite de toata lumea din retea in proportii si prin manifestari aproape neglijabile.

Indignare in retea

„Avem nevoie de noi centrale electrice pentru a face fata dezvoltarii acestui stat, nu sa-l impunem pe Fratele cel Mare tuturor cetatenilor Californiei”, spun sugestiile mai moderate vehiculate prin forumurile virtuale californiene.

Dar Ralph Cavanagh, expert in probleme energetice al Consiliului de Aparare a Resurselor Naturale, a apreciat ca pe timpul unei crize energetice (maximum de consum in retea), „majoritatea oamenilor ar alege cu entuziasm un plus sau minus de doua grade, decat sa traiasca un timp la fel ca in secolul XIV”.