Echipele canine au fost aşezate în diferite posturi de luptă din district, o rută de infiltrare către Kandahar.
Expertul Jacob Evans şi câinele său de şase ani, Sergentul Muddy, au fost însărcinaţi să păzească un obiectiv militar din mijlocul câmpului, o zonă unde recent au avut loc lupte intense.
Evans, care are 22 de ani, a ajuns în zonă pentru a crea un cerc de dispozitive explozibile. El lucrează cu Muddy de patru ani şi este conştient de pericolele din jurul obiectivului.
„Până acum, unitatea a avut grijă de noi, în general suntem sub supravegherea ei şi nu îmi fac griji prea mari. Eu şi câinele meu lucrăm împreună de patru ani şi între noi există un gen de legătură puternică, în sensul că ne acoperim unul pe altul”, a declarat Evans.
Muddy, care a fost antrenat să detecteze peste 60 de tipuri de explozibil, îi ridică adesea moralul stăpânului său.
„Ne susţinem unul pe altul. Dacă e să ne gândim că majoritatea soldaţilor aflaţi aici au câini acasă, e reconfortant să îl am pe Muddy aici. Îi înveseleşte şi pe soldaţi”, a mai spus Evans.
„Acesta este un nou tip de forţă, toată lumea este entuziasmată de prezenţa lui Muddy aici. Un animal, din punct de vedere psihologic, e foarte bun pentru sănătatea oamenilor. I se spune Mud”, a declarat primul locotenent, Christopher Babcock.