Bute, Million Dollar Boy

Bute, Million Dollar Boy

Pugilistul român Lucian Bute a cucerit ieri-dimineaţă, la „Centre Bell“ din Montreal, titlul de campion mondial la categoria supermijlocie, versiunea IBF. Gălăţeanul l-a învins, prin KO tehnic în runda a 11-a, pe columbianul Alejandro Berrio, deţinătorul centurii cu diamante.

Lucian Bute (27 de ani) a obţinut cel mai valoros titlu din istoria boxului profesionist românesc.  Versiunea IBF, cea la care s-a încoronat Bute, este mai bine cotată decat WBA şi WBO, acolo unde triumfaseră în trecut Leonard Doroftei, respectiv Mihai Leu, ceilalţi doi campioni mondiali din România. În numele mamei Programat pe durata a 12 reprize, meciul dintre Lucian Bute şi Alejandro Berrio a fost dominat de român. Pană în runda a 11-a, pugilistul gălăţean punctase mai mult, adversarul său adjudecându-ş i, conform televiziunii canadiene, doar trei reprize. Conştient că nu mai poate caştiga la puncte, Berrio (31 de ani) a riscat din ce în ce mai mult şi s-a descoperit. Bute a profitat, l-a înghesuit pe adversar în colţ şi, după câteva lovituri terifiante la figură, l-a trimis în lumea viselor pe Berrio. Meciul a fost oprit, iar românul, declarat noul campion mondial IBF, la categoria supermijlocie. Ignorând faptul că în sală se aflau 12.000 de canadieni care l-au susţinut frenetic, Bute a vorbit în română, dedicând victoria tuturor românilor şi familiei sale.

„Te iubesc, mamă! Ştiu că nu te-ai uitat la meci“, a strigat gălăţeanul, izbucnind în lacrimi în momentul în care a ridicat centura de campion deasupra capului. Aflată în România, familia pugilistului a urmărit lupta la televizor, mai puţin mama campionului, Maricica.

„Am aşteptat de mulţi ani acest meci, dar n-am putut să mă uit la televizor. Am stat în camera mea, de unde am ieşit doar când i-am auzit pe cei din familie ţipând de fericire. În sfârşit, Lucian a ajuns acolo unde a visat“, a declarat Maricica Bute. Bursă de 200.000 de dolari Trecut la profesionişti în 2003, când a semnat un contract cu clubul canadian Interbox, Bute a rămas neînvins, obţinând 21 de victorii din tot atâtea meciuri.  Chiar dacă a câştigat titlul mondial, Bute s-a ales cu o bursă de 200.000 de dolari, în timp ce Berrio a încasat 300.000 de dolari. După meci, Alejandro Berrio s-a plans că ar fi suferit, încă din primele runde, o accidentare la mâna dreaptă. „Lucian abia începe un drum lung, cu multe lupte în întreaga lume. Sper că îşi va apăra titlul în România“, a declarat Stephan Larouche, antrenorul lui Bute, acelaşi tehnician care a stat şi în colţul lui Leonard Doroftei. PERSPECTIVĂ Ar putea unifica centurile IBF, WBA, WBC şi WBO Din postura de deţinător al centurii IBF, Lucian Bute are şansa să negocieze meciuri foarte puternice pentru burse ce vor depăşi, în mod normal, jumătate de milion de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Foarte probabil, următorul meci al românului va fi ori cu britanicul Joe Calzaghe, ori cu danezul Mikkel Kessler, primii doi pugilişti în clasamentul categoriei supermijlocii, şi ei neînvinşi la profesionişti.

De altfel, Calzaghe, campion WBO, şi Kessler, deţinătorul centurilor WBA şi WBC, vor încrucişa mănuşile, la începutul lunii viitoare. Bute ar putea urca în ring cu învingătorul, într-un meci pentru unificarea centurilor.