Tehnicile de interogare sub apă – simularea înecului, extrem de criticate şi considerate drept torturi de Barack Obama, au prevenit atacurile teroriste şi au salvat vieţi, a declarat fostul lider american în interviul acordat NBC, scrie BBC News.
"Aceste tehnici au salvat vieţi. Datoria mea era să protejez America şi aşa am făcut".
Cât despre invadarea Irak-ului în 2003, Bush spune că nu a fost o decizie greşită: "Istoria va decide că a fost un succes, însă când se va întâmpla asta voi fi deja mort".
Totuşi, înainte de a declara război, a încercat calea dipolmatică. "N-am vrut să recurg la forţă. Am vrut să dau o şansă diplomaţiei", explică fostul şef de stat, citat de AFP.
Chiar şi aşa n-a vrut însă să le ceară scuze americanilor pentru invazia din Irak. "A cere scuze înseamnă să recunoşti că a fost o greşeală şi nu a fost aşa", a mai declarat Bush la NBC.
Economia la pământ, moştenirea lăsată lui Obama
"Nimeni nu a fost atât de revoltat şi de supărat aşa cum am fost eu când nu s-au găsit arme de distrugere în masă în Irak", scrie fostul lider de la Casa Albă în cartea sa, potrivit The New York Times.
Iar despre faptul că l-a lăsat pe Obama cu o criză economică pe cap, Bush recunoaşte că a fost "o modalitate urâtă de a încheia un mandat de preşedinte".
Interviul la NBC a avut loc înainte de lansarea de azi a memoriilor lui Bush, "Decision Points". Cartea are aproape 500 de pagini şi a fost publicată în 1,5 milioane de exemplare.