Bush, în turneu de adio

Bush, în turneu de adio

Ultima vizită pe Bătrânul Continent a şefului executivului de la Washington este privită cu indiferenţă de partenerii europeni.

Preşedintele american George W. Bush a început, ieri, turneul său de adio în Europa, unde se aşteaptă ca acesta să aibă parte numai de o primire politicoasă din partea aliaţilor săi. Atenţia acestora se concentrează în special asupra succesorului lui Bush, în condiţiile în care bătălia electorală dintre democratul Barack Obama şi republicanul John McCain se anunţă a fi extrem de dură, notează „The Times“.

În plus, comentează publicaţia amintită, influenţa internaţională a lui George W. Bush este în declin. Cu toate acestea, în momentul de faţă, relaţiile sale cu liderii europeni sunt mai bune decât în momentul în care a fost declanşată invazia militară în Irak. Totodată, Bush se întâlneşte cu aliaţii săi convins de faptul că poate obţine progrese în chestiuni stringente - Afganistan, Iran şi Orientul Mijlociu.

O agendă dificilă

Ne puteți urmări și pe Google News

Prima etapă a turneului se desfăşoară în Slovenia, unde are loc summitul anual SUA-Uniunea Europeană, la şapte ani după ce l-a întâlnit aici pe fostul preşedinte rus Vladimir Putin, despre care a declarat atunci că „i-a citit sufletul“ şi l-a considerat demn de încredere.

În acest turneu însă, George W. Bush şi-a trecut pe agendă găsirea unor modalităţi prin care să se exercite presiuni asupra Rusiei pentru a opri acţiunile antidemocratice ale Moscovei.

Totodată, preşedintele SUA urmăreşte să obţină sprijin pentru a intensifica presiunile economice şi diplomatice asupra Iranului, astfel încât autorităţile de la Teheran să pună capăt programului nuclear. Bush urmăreşte să obţină şi suplimentarea trupelor din Afganistan, şi eliminarea barierelor comerciale dintre SUA şi Europa. Preşedintele SUA va merge apoi în Germania, Italia, Franţa, Marea Britanie, ultima etapă a turneului său fiind Irlanda de Nord.

Casa Albă nu are însă aşteptări prea mari de la acest turneu. „Nu cred că vom asista la anunţuri spectaculoase“, a declarat consilierul prezidenţial pentru probleme de securitate naţională Stephen Hardley.

ÎNGĂDUINŢĂ În căutarea gloriei pierdute Turneul de adio al lui George W. Bush are loc în contextul în care popularitatea sa este într-o continuă scădere în Statele Unite. În plus, SUA nu sunt văzute cu ochi buni nici de cetăţenii europeni. Potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută de „Daily Telegraph“, 27% dintre persoanele chestionate în Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Rusia consideră că Statele Unite sunt o „forţă a binelui“ în lume. 43% vorbesc despre SUA ca despre o „forţă a răului“. Expertul Michael Emerson, de la Centrul European de Studii Politice, consideră că Bush va fi primit în Europa numai cu îngăduinţă. „În ceea ce priveşte Bruxelles-ul, ar putea la fel de bine să-şi cumpere o cutie de ciocolată şi să meargă mai departe“, a afirmat acesta.