Bush, avertizat sa nu-l gratieze pe Libby

Bush, avertizat sa nu-l gratieze pe Libby

Condamnarea de catre justitia americana a lui Lewis "Scooter" Libby, fostul sef de cabinet al vicepresedintelui Dick Cheney, a fost intampinata cu mare satisfactie de catre criticii presedintelui George W. Bush, care se tem insa de faptul ca liderul Casei Albe se va folosi de prerogativele sale pentru a-l gratia pe fostul demnitar.

Dupa un proces de o luna si jumatate, Libby a fost gasit vinovat de patru dintre cele cinci capete de acuzare formulate impotriva sa, respectiv pentru obstructionarea justitiei (de doua ori), marturie falsa si sperjur in ancheta care a urmat scandalului privind deconspirarea agentei CIA Valerie Plame.

„Presedintele Bush ar trebui sa declare public ca nu-l va gratia pe Scooter Libby”, a subliniat ieri senatorul democrat Edward Kennedy, la scurt timp dupa pronuntarea verdictului. El a dat astfel expresie temerilor destul de intemeiate ale democratilor, potrivit carora Bush nu se va sfii sa-l salveze pe unul dintre principalii pioni ai administratiei care au pus umarul la sustinerea razboiului din Irak. Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Dana Perino, presata sa dea o declaratie pe acest subiect, a evitat cu abilitate un raspuns direct, reusind sa nu scoata din calcul o asemenea posibilitate.

In cazul Libby exista o sustinere substantiala din partea taberei republicane. „Presedintele Bush ar fi trebuit sa-l gratieze pe Libby de Craciun si sa scuteasca astfel tara de acest spectacol al procesului”, a declarat Scott Reed, un strateg republican. Casa Alba a inregistrat in trecut mai multe cazuri de gratieri controversate. George Bush, tatal actualului presedinte, a fost criticat dupa ce l-a gratiat pe fostul secretar al apararii Caspar Weinberger, pentru rolul sau in criza ostaticilor de la ambasada americana din Iran.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un proces pentru Dick Cheney

Pronuntarea verdictului in cazul lui Libby ridica in prezent problema responsabilitatii pe care a avut-o vicepresedintele Dick Cheney in desconspirarea agentei CIA Valery Plame.

Democratii considera ca Libby nu a fost decat un „om de sacrificiu” si ca Dick Cheney ar fi fost, de fapt, „maestrul papusar” al intregii afaceri, tragand sforile unei campanii secrete de promovare a razboiului din Irak.

Desi nu exista deocamdata dovezi pentru inceperea unui proces, Dick Cheney va raspunde intr-un proces civil intentat de sotul agentei Valerie Plame, fostul ambasador american Joseph C. Wilson, releva „New York Times”. Inainte de deconspirarea numelui sotiei sale, acesta criticase lipsa de informatii si dovezi care sa sustina intentiile administratiei Bush de a declansa razboiul din Irak.