Evenimentul Zilei > International > Bulgarii din Macedonia de Nord trebuie să aibă drepturi egale cu toţi ceilalţi cetăţeni (preşedintele Bulgariei) 
Bulgarii din Macedonia de Nord trebuie să aibă drepturi egale cu toţi ceilalţi cetăţeni (preşedintele Bulgariei) 

Bulgarii din Macedonia de Nord trebuie să aibă drepturi egale cu toţi ceilalţi cetăţeni (preşedintele Bulgariei) 

Preşedintele bulgar, Rumen Radev, a solicitat o reacţie adecvată din partea instituţiilor responsabile din Bulgaria şi Republica Macedonia de Nord la semnalele compatrioţilor săi din ţara vecină cu privire la problemele importante cu care se confruntă. Poziţia şefului statului bulgar este motivată de o scrisoare primită la instituţia prezidenţială de la etnici bulgari din Republica Macedonia de Nord, în care aceştia îşi exprimă îngrijorarea cu privire la discriminarea lor continuă în această ţară.

Rumen Radev consideră că drepturile omului şi protecţia împotriva discriminării se află la baza democraţiei. Acestea sunt, de asemenea, o parte fundamentală a criteriilor de la Copenhaga pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Potrivit preşedintelui, respectul pentru dreptul liber la autodeterminare al etnicilor bulgari din Republica Macedonia de Nord, care, în ciuda tuturor represiunilor din trecutul totalitar, şi-au păstrat şi continuă să-şi exprime în mod deschis identitatea naţională bulgară, este un pas cheie în dezvoltarea relaţiilor de bună vecinătate.

Peste o sută de mii de cetăţeni ai Republicii Macedonia de Nord au cetăţenie bulgară, dobândită pe baza liberei exprimări a voinţei şi a certificării documentare a originii lor etnice bulgare. Alte mii sunt în proces de revizuire a cererilor de cetăţenie bulgară.

Autorităţile oficiale de la Skopje trebuie să se opună dimensiunii alarmante a discursului urii împotriva Bulgariei şi bulgarilor din Macedonia de Nord. Bulgarii din Republica Macedonia de Nord trebuie să aibă drepturi egale cu cele ale altor cetăţeni ai ţării, în conformitate cu cele mai înalte standarde mondiale şi europene. Acest principiu de bază al democraţiei este cuprins şi în Tratatul de prietenie, bună vecinătate şi cooperare dintre cele două ţări din anul 2017.

Preşedintele Rumen Radev doreşte ca mesajul adresat instituţiilor bulgare să faciliteze procedurile de dobândire a cetăţeniei bulgare pentru compatrioţii săi care îşi declară în mod deschis identitatea bulgară în Republica Macedonia de Nord, iar instituţiile de la Skopje să creeze toate condiţiile şi să garanteze dreptul acestora de a-şi exprima liber şi clar voința de a se defini ca bulgari după origine, în conformitate cu principiile dreptului internaţional.

(www.bnr.bg – 22 februarie)/ddaniela/cciulu