Britanicii, chemati la lupta antiterorista prin turnatorie

Britanicii, chemati la lupta antiterorista prin turnatorie

Consilierul pe probleme de securitate al premierului Gordon Brown a apreciat ca britanicii ar trebui sa renunte la discretia obisnuita pentru a comunica autoritatilor orice informatie ce ar putea duce la impiedicarea actelor teroriste.

„Britanicii nu au obiceiul de a-si baga nasul, de a vorbi despre alte persoane”, a precizat amiralul Alan West, intr-un interviu acordat „The Sunday Telegraph”.

„Ma tem ca, in situatia actuala, fiecare persoana care obtine o informatie ar trebui s-o comunice mai departe deoarece avem de-a face cu oameni care incearca sa distruga complet stilul nostru de viata”, a adaugat oficialul de la Londra.

Declaratiile lui West vin la o saptamana de la atentatele esuate din Marea Britanie si la doi ani de la atacurile teroriste din Londra, soldate cu moartea a 56 de persoane.

Ne puteți urmări și pe Google News

15 ani de eforturi

Amiralul West a apreciat ca pericolul general cu care se confrunta tara, generat atat de teroristi straini, cat si de cei britanici a ajuns la cel mai ridicat nivel si este urgenta o abordare noua pentru contracararea sa. „Acesta nu este un lucru rapid”, a comentat el. „Cred ca va dura zece pana la 15 ani”, a comentat oficialul.

Avertismentele lui West se adauga declaratiilor facute de fostul director al serviciului de informatii interne, care a dezvaluit ca peste 100 de suspecti urmeaza sa fie judecati de tribunale din Marea Britanie pentru presupuse acte de terorism, o cifra fara precedent in istoria moderna a tarii.

„Exista riscul real al unui complot cu arme chimice, radiologice sau chiar nucleare”, a precizat Eliza Manningham-Buller, pentru „The Sunday Telegraph”.

Doi ani de la atentate Sambata, Marea Britanie a comemorat doi ani de la atacurile teroriste care au vizat reteaua de transport in comun din Londra. Premierul britanic Gordon Brown si alte personalitati, printre care primarii Londrei si Parisului, au depus coroane de flori la King’s Cross, unul dintre punctele afectate de atacuri. Subiectul terorism era oricum la ordinea zilei.

In aceeasi zi, de dimineata, medicul irakian Bilal Abdulla, primul inculpat in cazul atentatelor esuate de saptamana trecuta, a comparut in fata unui judecator britanic care a dispus plasarea sa in detentie provizorie.

In paralel, ancheta a continuat in India, unde politia locala se afla in cautarea a 12 persoane din Bangalore, oras din sudul Indiei, de unde sunt originari trei dintre suspectii retinuti in legatura cu atacurile esuate.