Evenimentul Zilei > Actualitate > Brandul turistic al României, rătăcit în grădina Carpaţilor
Brandul turistic al României, rătăcit în grădina Carpaţilor

Brandul turistic al României, rătăcit în grădina Carpaţilor

În ultimii ani, România a cheltuit zeci de milioane de euro pentru crearea şi promovarea unui brand, a unei imagini care să ne reprezinte şi să ne promoveze în lume. De la „Fabulospirit”, „Simply surprising”, „Land of choice”, la „explore the Carpathian garden”, campaniile au descris un spirit care are multe de oferit turiştilor străini, o ţară surprinzătoare, care îşi întâmpină musafirii cu plaje întinse, cu o Deltă unică şi munţi veşnic verzi.

Şi pentru că sportul a fost cel mai bun ambasador timp de zeci de ani, iar numele româneşti cele mai cunoscute printre străini sunt cele ale lui Gheorghe Hagi, Nadia Comăneci şi Ilie Năstase, cei trei foşti mari sportivi au pus umărul la promovarea României „mereu surprinzătoare”. Ce a lipsit acestor campanii? Pe ce credeţi că ar trebui să se bazeze promovarea României?
„Spiritul fabulos al României”, amuţit de o demisie
În urmă cu trei ani, Ministerul de externe a pregătit o campanie care să marcheze aderarea la Uniunea Europeană. În urma evaluării modului în care este percepută România în alte state europene, s-a decis că „dimensiunea spirituală” ne reprezintă cel mai bine.
„O ţară cu oameni spirituali, care se bucură de viaţă, un popor definit prin bogăţie interioară şi spirit fabulos”, se arăta într-un comunicat MAE. Construirea imaginii României aşeza în centrul său oamenii, „firi deschise, artistice, cărora le place să glumească şi alături de care nu te poţi plictisi”.
“Românii nu au Turnul Eiffel sau piramidele, tehnologia germană sau ceasurile Elveţiei, Turnul din Pisa, nici corridele Spaniei. Cu toate acestea, romanii au şi ei multe de spus, povestit, lăudat, arătat.Mai presus de orice însă, românii sunt oameni cu spirit, care au multe de oferit Europei”, adăuga sursa citată. Pentru întreaga campanie au fost alocate 5 milioane de euro. A fost plătit numai sloganul, în valoare de aproximativ 100.000 de euro, iar campania a fost anulată odată cu demisia ministrului Mihai Răzvan Ungureanu.
<br/><br/><object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/PpHLKZkYd2w&hl=en_US&fs=1?color1=0x3a3a3a&color2=0x999999"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/PpHLKZkYd2w&hl=en_US&fs=1?color1=0x3a3a3a&color2=0x999999" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object><br/><br/>
“România, mereu surprinzătoare” a fost o altă încercare de branduire. Campania de aproximativ un milion şi jumătate de euro a fost iniţiată în 2003-2004 de Ministerul Turismului.
<br/><br/> <object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/2BdJnxsUqGo&hl=en_US&fs=1?color1=0x3a3a3a&color2=0x999999"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/2BdJnxsUqGo&hl=en_US&fs=1?color1=0x3a3a3a&color2=0x999999" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object><br/><br/>
De această dată, turiştii sunt îmbiaţi cu obiective turistice precum Delta Dunării, Sfinxul din Munţii Bucegi, plajele de la Marea Neagră sau mănăstirile din Bucovina. În ceea ce priveşte turismul cultural, au fost alese cimitirul de la Săpânţa, Coloana Infinitului a lui Brâncuşi, albastrul de Voroneţ şi Castelul Bran.
„The land of choice”, imnul turistic de-o vară
Românii care au asistat, în aprilie 2009, la concertul lui Goran Bregovic, au aflat primii noul slogan al României. Pe 1 mai 2009, tot pe malul mării, ministrul Elena Udrea a lansat şi un imn turistic omonim. Reprezentanţii ministerului au subliniat atunci că nu acesta va fi brandul turistic al ţării, ci numai o campanie pentru promovarea turismului românesc de 1 mai.
Naiul lui Gheorghe Zamfir, imagini amuzante cu Nadia Comăneci, care anunţă că „România este singura ţară din lume unde femeile au dreptul legal să se căsătorească cu patru bărbaţi simultan”, Ilie Năstase, care spune că „aici oamenii călăresc zebre” şi Gheorghe Hagi, vorbind despre „peştii care cresc în copaci”. Acestea sunt ingredientele campaniei „Romania, the land of choice”.
„Nu ştii nimic despre România, nu-i aşa? Este timpul să vii! Peisaje, experienţe şi oameni autentici” este mesajul unuia dintre clipurile de promovare.
<object height="340" width="560"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/YzeKCMNYBew&hl=en_US&fs=1?color1=0x3a3a3a&color2=0x999999" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/YzeKCMNYBew&hl=en_US&fs=1?color1=0x3a3a3a&color2=0x999999" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="340" width="560"></embed></object>
Citiţi în detaliu despre noul brand al României, "explore the Carpathian garden".
Ce a lipsit acestor campanii? Pe ce credeţi că ar trebui să se bazeze promovarea României?