Bolnavii psihic de la Agigea, bătuţi şi puşi la muncă pentru director. A fost demarată ancheta

Bolnavii psihic de la Agigea, bătuţi şi puşi la muncă pentru director. A fost demarată ancheta

O fostă angajată a Unităţii de Asistenţă Medico-Socială (UAMS) Agigea şi rudele celor 70 de bolnavi psihic internaţi au sesizat poliţia şi autorităţile că “pacienţii sunt bătuţi cu brutalitate, le sunt furaţi banii şi bunurile şi sunt folosiţi la muncă în favoarea directorului UASM Agigea".

Deşi unitatea funcţionaeză de patru ani, nimeni nu a ştiut ce se întâmplă acolo până când o infirmieră, “martoră la bătăile repetate“ şi-a dat demisia în semn de protest şi a făcut plângere la poliţie. "M-am rugat de asistenta şefă să nu o mai bată pe bolnavă, dar ea mi-a spus că face ce vrea ea pentru că pacienta este oligofrenă, nu era prima oară când o bătea sau când îi bătea pe ceilalţi. M-am dus şi la director, la domnul Preda, dar acesta a zis că nu-l interesează", povesteşte forsta infirmieră de la UAMS Agigea. Femeia mai spune că "acolo se petrec o mulţime de orori, pacienţii împreună cu paznicii sunt duşi să muncească la Potârnichea, la casa domnului director, îngrijesc de capre, iar carnea de capră este adusă la Agigea pentru mâncarea bolnavilor". Ion Vâlcu, fratele unei paciente a fost şi el martorul unei agresiuni. "Am fost în vizită la sora mea şi făcea un bărbat gălăgie în salon, a luat doamna Aura o coadă de bici de sârmă, l-a încins, de săracul zbiera ca din gură de şarpe, ca un animal, Loveşte pacienţii cum nu fac ca ea, îi ia cu coada de bici la bătaie, spunea şi soră-mea când trebuia să se întoarcă la Agigea, "aoleo iar o să mănânc bătaie"". Barbatul se plânge că sora lui a rămas fără bijuterii, două lanţuri şi o cruciuliţă din aur, carnetele CEC şi actele apartamentului. “Iniţial, de faţă cu alte colege, asistenta şefă a recunoscut că a pus bijuteriile la loc sigur, dar apoi nu a mai recunoscut , au rămas la ea şi pentru că eu am tot insistat şi la ea şi la director, au trimis-o pe sora mea tocmai la centrul de bolnavi psihic de la Negru Vodă “, mai spune omul indignat, adăugând că aşteaptă rezultatul anchetei de la poliţia din Techirghiol unde a făcut plângere. Ce spune directorul UAMS Agigea

“Reclamaţia fostei infirmiere nu s-a confirmat, cei de la Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa au făcut control corporal şi nu au găsit urme de agresiune, aşa ceva nu se poate întâmpla la mine în unitate", a declarat pentru EVZ directorul UAMS Agigea, Ovidiu Preda. Nici cu scoaterea la muncă a pacienţilor nu-şi face probleme , “acolo la Potârnichea este de fapt sediul fundaţiei germane Diaconia cu care noi colaborăm şi care se ocupă cu reinserţia socială a bolnavilor cu handicap.” "Folosim diverse diverse modalităţi, ergoterapia, meloterapia, prin care noi venim în întâmpinarea cerinţelor pacienţilor. Face parte din terapia prin muncă, este o activitate uşoară care este la îndemâna oricui şi pe care eu o încurajez din toate puterile prin faptul că numai astfel se pot obţine rezultate, ei nu ajung de capul lor acolo, fugind pe câmp, să fim serioşi", conchide Ovidiu Preda.

Rezultatele anchetei se lasă aşteptate

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce şeful UAMS Agigea Ovidiu Preda susţine că inspectorii ITM s-au lămurit, directorul ITM Constanţa, Eugen Bola, fost coleg de partid cu directorul, nu-şi aduce aminte de vreun control la Potârnichea. "Dacă ieşea ceva în neregulă ştiam, nu ştiu cine a fost inspectorul în control şi oricum nu vorbeşte fără să-mi ceară mie voie, reveniţi mâine", ne-a expediat Bola. La rândul lor, inspectorii sanitari spun la că ieri ar fi vrut să meargă în control la UASM Agigea, dar şi-au dat seama că "suntem legaţi de mâini şi de picioare, nu putem face mare lucru pentru că nu mai putem intra în nicio unitate pentru verificarea condiţiilor igienico-sanitare, legea care ne dădea acest drept a fost abrogată de la 1 iunie fără a fi înlocuită cu alta aşa cum s-a precizat în decembrie anul trecut". Surse din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa au transmis că unitatea medicală de la Agigea are personalitate juridică şi nu se subordonează DGASPC, ci direct Consiliului Judeţean Constanţa. “Şi dacă neregulile de la Agigea se confirmă, fiţi siguri că preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, va tăia în carne vie după cum îl ştim noi, el nu suportă ca bolnavii şi mai ales copiii să sufere", au mai spus sursele citate. Purtătorul de cuvânt al CJ Constanţa, Cristian Moldovanu, a declarat pentru EVZ că "până la această oră nu s-a primit nicio sesizare la Consiliul Judeţean Constanţa, dar vom verifica pentru a ne lămuri despre ce este vorba".

A început ancheta la Sanatoriul Agigea

Şeful Direcţiei Judeţene de Sănătate (DJSP) Constanţa, dr. Constantin Dina, a declarat, sâmbătă, că a primit mai multe plângeri cu privire la modul în care sunt trataţi pacienţii de la UAMS Agigea, însă în urma verificărilor efectuate nu a reieşit că persoanele internate sunt agresate. "Nu ştim însă cine le-a prescris pacienţilor un astfel de tratament. (...) Vom extinde verificările la unitatea de la Agigea", a spus directorul DJSP Constanţa, conform Agerpres.