Bolile grave care te fac să te trezești în timpul nopții. Trebuie să mergi la medic dacă ai aceste simptome
- Andra Puiu
- 26 martie 2023, 10:31
Foarte multe persoane se confruntă cu tulbururări de somn. Trebuie acordată o mare atenție acestor lucruri pentru că trezirea constantă în timpul somnului poate ascunde grave probleme de sănătate.
Ritmul cardiac natural al organismului este responsabil și pentru ciclurile de somn și de veghe. Pentru ca o persoană să aibă un somn neîntrerupt, ritmul cardiac se ocupă de mai multe sisteme importante din organism. Acest lucru înseamnă că dacă te confrunți cu tulburări de somn, este posibil să ai anumite probleme de sănătate. Dacă nu acorzi atenție faptului că te trezești constant noaptea, riscurile sunt mari, de la dizabilitate și până la deces.
Experții din „The Sleep Foundation” au explicat că trezirea în timpul nopții este denumită medical drept „trezirea nocturnă”. Studiile realizate în mai multe țări din Europa au arătat că aproximativ o treime dintre oameni se trezesc de trei sau mai multe nopți pe săptămână. „Deși nu este întotdeauna posibil să se identifice cu exactitate motivul pentru care o persoană se trezește la ora 3 dimineața, înțelegerea cauzelor comune ale tulburărilor de somn poate ajuta oamenii să doarmă mai bine pe parcursul nopții”, a transmis Sleep Foundation.
Bolile cu care te confrunți dacă te trezești noaptea
În cazul în care afecțiunile medicale sunt cauza tulburărilor de somn, bolile pot fi încadrate în câteva categorii. Este vorba de cele cardiace, vasculare și boli ale căilor respiratorii și tulburări neurologice. „Hipertensiunea arterială, bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale sunt asociate cu un somn de proastă calitate, inclusiv cu trezirea în timpul somnului”, a mai transmis Sleep Foundation.
O altă cauză a trezirii în timpul nopții este reprezentată de bolile căilor respiratorii. Pe această listă se află apneea de somn. Specialiștii au explicat că și astmul și boala pulmonară obstructivă cronică pot să strice somnul din timpul nopții. Persoanele care suferă de aceste boli se trezesc, de cele mai multe ori, cu gura uscată sau au dureri de cap de dimineață.
Tulburările neurologice sunt o a treia cauză a trezirii nocturne. Este important să nu confunzi aceste afecțiuni cu schimbările obișnuite generate de îmbătrânire. „Deși este normal să suferim o serie de modificări ale tiparelor de somn pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, cei care suferă de afecțiuni precum demența, boala Alzheimer și boala Parkinson sunt mai predispuși să se confrunte cu o trezire nocturnă și să aibă probleme în a adormi din nou”, informează Doctorul zilei.