Ce se întâmplă cu corpul și mintea când suferi de insomnie? Medicii spun că nopțile albe sunt efectul unor boli grave

Ce se întâmplă cu corpul și mintea când suferi de insomnie? Medicii spun că nopțile albe sunt efectul unor boli graveInsomie Sursa Foto: Arhiva EVZ

Medicii spun că după săptămâni, chiar luni de somn agitat, putem vorbi de insomnie. Ce este şi mai grav, insomnia poate avea un impact enorm asupra sănătății noastre dacă nu se intervine la timp.

Chiar dacă avem doar câteva nopți de somn agitat se poate spune că este o criză de insomnie. În sine, o noapte sau două de somn prost n.ar fi o problemă critică. Dar una sau două nopți de somn prost se pot transforma cu ușurință într-o problemă persistentă, iar medicii spun că lipsa somnului are efecte negative asupra corpului nostru.

Cercetările sugerează că aproximativ 10% dintre adulți suferă de insomnie cronică, iar între 15 și 35% dintre adulți suferă de un anumit nivel de insomnie pe termen scurt, care durează de la câteva zile la până la trei luni.

Ce se poate întâmpla după câteva nopți nedormite

Insomnia este boala tăcută, iar medicii atrag atenția că insomnia este, de fapt, efectul unor alte boli grave, precum diabetul, bolile cardiace sau pulmonare. Medicii spun că, de multe ori, descoperă boli de respirație, afecțiuni cardiace sau alte boli cronice în rândul pacienților care au insomnii.

Studiile epidemiologice arată că lipsa somnului este asociată cu obezitatea, diabetul și bolile de inimă, chiar și cu Alzheimer, spune  Sara Nowakowski, PhD , psiholog și cercetător la Universitatea Medical Branch din Galveston. Alte consecințe ale insomniei includ risc crescut de tulburări psihiatrice și accidente de maşină. Când vine vorba de sănătate, ea adaugă: „Somnul este la fel de important ca dieta și alte comportamente ale stilului de viață”.

Studiile recente de specialitate din SUA arată ca cel puțin 1 din 10 pacienți se confruntă cu această problemă, însă 1 din 2 adulți se confruntă cel puțin o dată în viață cu insomnia, pe termen scurt sau lung. În plus, cei care nu dorm suficient au un risc mai mare de a face un atac de cord, atrag atenția specialiștii și studiile americane.

Ce este insomnia acută şi cronică

Insomnia este cea mai frecventă tulburare de somn. Spre deosebire de multe alte afecțiuni medicale, are o definiție relativ simplă. „Insomnia înseamnă incapacitatea de a dormi”, spune  Gerard J. Meskill, MD, neurolog la Centrul Tricoastal pentru Narcolepsie și Tulburări de Somn din Texas.

Caracteristicile insomniei sunt: nu puteți adormi, nu dormiți pe tot parcursul nopții și trezirea prea devreme dimineața. Mai precis, există două tipuri de insomnie: acută și cronică.

Insomnia acută înseamnă că ai probleme cu somnul doar pentru o perioadă scurtă de timp, chiar dacă asta înseamnă doar o noapte. „Practic toată lumea are insomnie acută din când în când”, spune dr. Meskill.

Insomnia cronică este mai severă și implică dificultăți de a dormi trei sau mai multe nopţi pe săptămână pe parcursul a trei luni. Persoanele cu insomnie cronică raportează, de asemenea, somnolență, iritabilitate, anxietate sau dificultăți de a acorda atenție, de a se concentra pe sarcini sau de a-și aminti ceva.

Mai precis: Oboseală, probleme de concentrare sau de concentrare, memoria slabă, tulburări de dispoziție, somnolență în timpul zilei, motivație sau energie scăzută, creșterea erorilor sau a accidentelor.

Un somn sănătos înseamnă la adolescenții minimum opt ore pe noapte, în timp ce adulții tineri și de vârstă medie trebuie să doarmă cel puțin șapte ore, dar nu mai mult de opt jumătate, scrie everydayhealth.com.

 

Ne puteți urmări și pe Google News