Iată care sunt problemele cu care vă puteți confrunta dacă suferiți de insomnie

Iată care sunt problemele cu care vă puteți confrunta dacă suferiți de insomniesursa: arhivă EVZ

Insomnia afectează până la unul din zece britanici conform cercetărilor. Iar tulburarea de somn, care îi determină pe oameni să rămână treji ore întregi noaptea este legată de complicații mortale.

Insomnia este de obicei împărțită în trei tipuri principale - acută, cronică și tranzitorie. Insomnia tranzitorie durează mai puțin de o săptămână și este de obicei cauzată de stres, în timp ce insomnia acută persistă de obicei câteva săptămâni și este declanșată de un eveniment grav, cum ar fi un doliu. Insomnia cronică este mai rar întâlnită și se petrece atunci când cineva are dificultăți de adormire de cel puțin trei ori pe săptămână, timp de una până la trei luni.

Aproximativ o treime dintre adulții din țările occidentale se confruntă cu probleme cel puțin o dată pe săptămână, până la zece la sută îndeplinesc criteriile pentru tulburarea de insomnie, spune NICE. Pericolele de a trăi cu insomnie au fost demonstrate în cercetări în repetate rânduri.

De-a lungul timpului, lipsa somnului poate îngreuna oamenii să ducă o viață sănătoasă, din cauza faptului că au mai puțină motivație de a mânca suficientă hrană sau de a face mișcare. Dar pare să provoace și schimbări în fiziologia corpului, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge.

Legătura dintre insomnie și problemele cardiace

Insomnia a fost asociată cu dezvoltarea unei probleme cardiace. Persoanele cu predispoziție genetică spre insomnie prezintă un risc mai mare de apariție a bolii coronariene, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral, potrivit unui studiu publicat de jurnalul American Heart Association Circulation în 2019. Și un alt studiu chinezesc publicat în jurnalul Neurology a constatat că persoanele cu toate cele trei simptome de insomnie au un risc cu 18% mai mare de a avea un accident vascular cerebral sau o boală de inimă decât cei fără simptome.

Oamenii de știință de la Universitatea McMaster, Canada, au monitorizat starea de sănătate a 116.632 de adulți timp de opt ani, după ce i-au chestionat despre somn. În acest timp, 4.381 au murit și alți 4.365 au suferit o problemă cardiovasculară majoră, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Dormitul mai puțin de șase ore pe zi a crescut riscul cu nouă la sută, au arătat descoperirile din 2018.

Afecțiunile cu care te poți confrunta

Cu toate acestea, după cum au arătat și alte studii, prea mult somn este și el riscant, studiul arătând că între nouă și zece ore de somn a crescut riscul unui atac de cord sau un accident vascular cerebral cu 17%. Hipertensiunea arterială este cunoscută și ca „ucigaș tăcut” deoarece nu are simptome. Hipertensiunea arterială poate duce la probleme mortale, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau atacul de cord și, prin urmare, poate explica aceste riscuri pentru insomniaci.

Cercetătorii de la Universitatea Bristol au descoperit că persoanele care au dificultăți de a adormi aveau niveluri de zahăr din sânge mai mari decât persoanele care au avut rareori probleme de somn. Acest lucru ar putea juca un rol direct în dezvoltarea diabetului de tip 2, au spus ei, pe baza studiului a peste 336.999 de adulți din Marea Britanie, publicat în aprilie 2022.

Se estimează că 27.000 de adulți din Marea Britanie cu insomnie ar putea fi lipsiți de diabet dacă starea lor de somn ar fi abordată, susține studiul. Diabetul de tip 2 necesită un tratament pe tot parcursul vieții. Fără un tratament eficient, riscul de complicații devine mai mare. Acestea includ atac de cord, accident vascular cerebral, boli de rinichi și probleme grave cu ochii și nervii.

Există o serie de lucruri obligatorii, inclusiv să nu mai folosiți telefonul cu cel puțin o oră înainte de culcare, să vă aerisiți dormitorul și să vă treziți la aceeași oră în fiecare dimineață. Cu toate acestea, pentru persoanele cu forme grave de insomnie, nu este atât de simplu. Un farmacist poate ajuta la găsirea unei soluții care a apărut cu scurt timp în urmă. Dar dacă aveți o problemă de luni de zile, ar trebui să primiți îngrijire de specialitate, începând cu consultarea medicului dumneavoastră de familie, potrivit The Sun.