Avertismentul serviciilor de informații occidentale. Crește puternic riscul unor atentate teroriste ca urmare a preluării puterii de către talibani

Avertismentul serviciilor de informații occidentale. Crește puternic riscul unor atentate teroriste ca urmare a preluării puterii de către talibani

Nu au trecut nici trei săptămâni de când trupele americane au părăsit Kabulul și deja de se multiplică semnalele de alarmă cu privire la noi atentate teroriste .

Așa cum se așteptau mulți experți, capitala afgană se transformă în noul centru al terorii islamice. Mai mult, victoria talibanilor ar putea fi o nouă sursă de inspirație pentru extremiștii din țările europene. Celulele despre care se spera că nu se vor trezi niciodată ar putea deveni în ​​următoarele luni mai periculoase ca niciodată.

MI5: Riscul unor atentate este „prezent, real și durabil”

Cel puțin asta susține Ken McCallum, șeful serviciilor interne britanice, MI5. El le-a spus reporterilor BBC că nivelul de alertă pentru atacuri teroriste este „prezent, real și durabil”. McCallum a dezvăluit că 31 de planuri de atac au fost zădărnicite pe solul britanic în ultimii patru ani, 6 dintre ele în timpul pandemiei. Majoritatea atacurilor fuseseră planificate de jiadiști, dar șeful serviciilor de informații a subliniat că și pericolul legat de extrema dreaptă e în creștere.

 

SUA comemoreaz[ victimele atacurilor din 11 septembrie, Franța morții de la Bataclan

Nu numai autoritățile de la Londra se tem. SUA care își amintește astăzi, după 20 de ani, de victimele de la 11 septembrie. Între timp, în Franța a început procesul pentru masacrul de la Bataclan (13 noiembrie 2015), când un comando islamist de a ucis 130 de persoane. În boxa acuzaților se află Salam Abdeslam, singurul supraviețuitor al grupului care care a pus la punct și a executat masacrul. Condamnat deja la douăzeci de ani, pentru că a împușcat polițiști înainte de a fi arestat în Belgia, bărbatul nu a vorbit niciodată. Nu se așteaptă mai multă colaborare nici de la celelalte 13 persoane acuzate că au colaborat la organizarea atacului. De obicei, sinucigașii ISIS nu vorbesc și nici nu răspund cererilor unei instanțe occidentale. Astăzi în Franța există încă 7.735 extremiști sub supraveghere specială, așa că riscul unui alt Bataclan este real.

Italia se teme de lupii solitari

Și în Italia, șeful poliției, Lamberto Giannini, într-o circulară trimisă prefecților și chestorilor în ajunul aniversării atacului asupra Turnurilor Gemene, a recomandat „consolidarea imediată a măsurilor de securitate pentru protejarea obiectivelor diplomatico-consulare , turistice, culturale și comercial al Statelor Unite ». Ambasasa SUA și cea a Marii Britanii la Roma sunt deja pregătite de zile întregi pentru un atac. „Riscul terorismului există de ceva timp - a confirmat ministrul de Interne Luciana Lamorgese - și deocamdată este reprezentat mai presus de toate de lupii solitari sau de persoane deosebit de tulburate, fragile, care pot fi folosite în circuite de acest tip”. „Este un risc latent - a spus ministrul - și este cu siguranță o situație dificilă. La G7 am evaluat cum să stabilim inițiative comune", notează Il Giormale .