Gruparea teroristă Al Qaeda revine cu putere în Afganistan. A promis război. „Da, sunt mânios. Cum vor mai ieși de acolo?”
- Sabina Popescu
- 17 august 2021, 11:16
Grupările teroriste precum Al Qaeda s-ar putea reconstitui în Afganistan mai repede decât au estimat oficialii din Statele Unite ale Americii (SUA), potrivit președintelui Statului Major, generalul Mark Milley. Inițial, oficialii Apărării din SUA au estimat o perioadă de doi ani de zile până la recompunerea grupărilor teroriste, însă talibanii preiau puterea în țară mult prea repede, relatează CNN.
Șeful Statului Major, generalul Mark Milley, a recunoscut, duminică, într-un briefing pentru senatori, că situația din Afganistan ar putea conduce la amenințări mai puternice împotriva terorismului. Până la 60.000 de persoane s-ar putea califica pentru a obține viză specială pentru imigranți, viză P1 sau P2 astfel încât să evacueze teritoriul, au mai comunicat doi asistenți ai Senatului. Casa Alba nu a comentat, momentan, numerele amintite.
SUA se află în șoc. Prăbușirea Guvernului din Afganistan
Prăbușirea Guvernului din Afganistan a reprezentat „un șoc” pentru președintele SUA, Joe Biden, precum și pentru înalții demnitari ai administrației sale, care considerau că ar putea dura luni de zile până când Guvernul civil din Kabul să cadă. Prelua puterii de către talibani ar putea să intensifice criza umanitară din țară și să conducă la reconstituirea Al Qaeda. Gruparea teroristă a promis, în luna aprilie, un război „ce va continua pe toate celelalte fronturi” împotriva SUA.
Administrația Biden a mărit capacitatea de evacuare, însă nu se știe în ce măsură vor reuși oamenii să ajungă în capitala Afganistanului, potrivit unui asistent al Senatului. Țări precum Qatar ar putea să intervină în această situație și să cazeze persoanele care evacuează Afganistanul, cel puțin temporar, este de părere secretarul de stat Antony Blinken. Cu toate acestea, niciun oficial nu a semnat vreun acord în acest sens, a declarat pentru sursa citată un democrat.
„Cel mai rău scenariu” are loc în Afganistan. „Cum vor mai ieși de acolo?”
Oficialii au comunicat că SUA mută ambasada de la Kabul la aeroportul din capitala Afganistanului, iar Departamentul Apărării intensifică zborurile pentru a evacua cetățenii americani alături de partenerii afgani din teritoriu. Oficialii au mai transmis că vor „răspunde” la orice atac al talibanilor din timpul evacuării asupra forțelor SUA.
Liderul minorităților, Kevin McCarthy, a spus despre situația din Kabul că reprezintă „cel mai rău scenariu posibil”.
„Este vorba despre rămășițele Vietnamului, care urmăresc elicopterele ce zboară pe lângă ambasada noastră chiar acum”, a spus demnitarul. „Da, sunt pasionat și sunt mânios… Tuturor celor ce le-am promis că îi vom proteja, cum vor mai ieși de acolo începând de astăzi?”, a adăugat McCarthy.
Secretarul de stat Antony Blinken a repetat că SUA nu a avut altă opțiune decât să se retragă începând cu data de 1 mai din cauza unui acord încheiat de administrația Trump, care, dacă nu era respectat, conducea la reluarea atacurilor talibanilor asupra forțelor SUA și ale coaliției, pe fondul ofensivei la nivel național a grupului militant.
Secretarul apărării, Lloyd Austin, a declarat că, deși Pentagonul planifică „o serie de potențiale rezultate, lipsa de rezistență a forțelor afgane față de talibani a fost extrem de tulburătoare”.
„Au avut toate avantajele, au avut 20 de ani de instruire din partea forțelor coaliției noastre, o forță aeriană modernă, echipamente și arme bune. Dar nu poți cumpăra voință și puterea de conducere. Și chiar asta lipsea în această situație”, a transmis Lloyd Austin.