Studiul care arată cum ne poate afecta somnul viața de zi cu zi. Contează calitatea, nu cantitatea

Studiul care arată cum ne poate afecta somnul viața de zi cu zi. Contează calitatea, nu cantitatea Sursa foto: Dreamstime.com

Un somn odihnitor crește în mod semnificativ starea de spirit a unei persoane. Cercetătorii au descoperit că este mult mai relevantă calitatea somnului față de cantitate. Studiul a chestionat 4.253 de adulți pe parcursul a trei ani pentru a vedea dacă le-a fost afectată starea de spirit în cazul în care nu se odihneau.

S-a descoperit că cei care au adormit în 15 minute de când au închis ochii și nu s-au trezit de prea multe ori pe parcursul nopții, au mai multe șanse să se simtă mulțumiți de viața lor și să fie mai puțin stresați. Michaela Kurdrnacova, de la Universitatea Charles din Praga, a declarat: „Un somn mai bun înseamnă o calitate mai bună a vieții.”

NHS recomandă tuturor adulților să încerce să doarmă între șapte și nouă ore pe noapte. Aproximativ 45% dintre britanici au recunoscut că nu se odihnesc suficient. Cercetările au arătat că puține ore de somn pot crește riscul apariției unui număr mari de afecțiuni de sănătate, inclusiv demență, boli de inimă și accident vascular cerebral, precum și scăderea stării de spirit.

Relația puternică între calitatea somnului și calitatea vieții

Cel mai recent studiu a încercat să identifice felul în care influențează calitatea somnului felul în care oamenii se simt în viața de zi cu zi. Persoanele care se odihneau noaptea au avut o stare mai bună. Profesorul Neil Walsh, de la Universitatea John Moores din Liverpool, a spus că aceste descoperiri „indică o relație puternică între calitatea somnului și calitatea vieții”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Un număr tot mai mare de lucrări științifice indică faptul că șapte sau opt ore de somn, în fiecare noapte, nu sunt obligatorii pentru toți oamenii. Fiecare persoană are nevoi individuale. Noile descoperiri susțin că îmbunătățirea calității somnului poate avea efecte benefice asupra rezultatelor clinice de sănătate”, potrivit The Sun.