Studiu. Insomnia poate provoca atac de cord 

Studiu. Insomnia poate provoca atac de cord  Ssursa foto: Arhiva EVZ

Problemele cu somnul pot fi problematice. Se pare că ai cu 69% mai multe șanse de a suferi un atac de cord dacă suferi de insomnie. Cercetătorii au observat că persoanele care dorm mai puțin de cinci ore pe noapte au cel mai mare risc de a suferi un atac de cord.

Probabilitatea de a suferi un atac de cord s-a dublat atât la persoanele cu diabet zaharat, cât și la cei care suferă din cauza insomniei. Femeile care suferă de insomnie sunt mai vulnerabile. Dacă vă confruntați cu insomnia, acest lucru poate însemna că aveți dificultăți de a adormi, de a rămâne adormit sau de a avea un somn de bună calitate. 

Yomna E. Dean, student la medicină la Universitatea Alexandria din Egipt, a declarat: „Studiul nostru a arătat că persoanele cu insomnie au mai multe șanse de a se confrunta cu un atac de cord, indiferent de vârstă, iar atacurile de cord au apărut mai des la femeile care suferă din cauza insomniei. Nu este surprinzător că persoanele cu insomnie care aveau și hipertensiune arterială, colesterol sau diabet aveau un risc și mai mare de a se confrunta cu un atac de cord față de cei care nu au avut, a adăugat ea.

Posibilitatea unui atac de cord

Majoritatea pacienților (96%) observați în studiu nu au avut antecedente. „Insomnia este cea mai frecventă tulburare de somn, dar în multe privințe nu mai este doar o boală, este mai mult o alegere de viață. Nu acordăm prioritate somnului așa cum ar trebui.” Cercetătorii au analizat dacă simptomele de insomnie au crescut riscul pacienților de a avea un episod cardiac. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit studiului, oamenii care dorm cinci ore sau mai puțin în fiecare noapte au avut mai multe șanse de a suferi un atac de cord decât cei care dorm șase sau șapte ore pe noapte. De asemenea, prea mult somn poate dăuna sănătății tale. Cercetătorii au descoperit că cei care dorm nouă ore sau mai mult se pot confrunta cu probleme de sănătate a inimii la fel ca și cei care dorm prea puțin. 

Obiceiuri de somn

Potrivit NHS, adulții au nevoie de șapte până la nouă ore de somn. Alți factori de stil de viață care ar putea pune în pericol sănătatea inimii includ fumatul, o dietă dezechilibrată, lipsa exercițiilor fizice și alcoolul. 

Insomnia se îmbunătățește de obicei dacă îți schimbi obiceiurile de somn, spune NHS. Acest lucru înseamnă să mergi la culcare la aceeași oră și să te trezești la aceeași oră, să te relaxezi cu o oră înainte de culcare, să te asiguri că în dormitorul tău este întuneric, să faci exerciții fizice în fiecare zi și să te asiguri că salteaua și pernele sunt confortabile, potrivit The Sun.