Sunt antiperspirantele periculoase? Ce se întâmplă după ce substanțele întră în organism

Sunt antiperspirantele periculoase? Ce se întâmplă după ce substanțele întră în organism Sursa: Pixabay

Antiperspirantele conțin substanțe chimice toxice care pot provoca reacții alergice și chiar au fost legate de boli grave. Problema este că există preocupări cu privire la utilizarea acestor compuși periculoși în produsele pentru piele.

Odată ajuns în organism, aluminiul din antiperspirante imită efectele estrogenului; un hormon care a fost găsit în concentrații mari în multe cancere de sân. Acest lucru i-a determinat pe oamenii de știință să investigheze potențialele legături dintre cancerul la sân și deodorantele pe bază de aluminiu.

Aluminiul poate reprezenta, de asemenea, o amenințare pentru cei cu funcție renală scăzută, plus că un studiu a descoperit urme mai mari de aluminiu în creierul pacienților cu Alzheimer.

Multe antiperspirante conțin alcool

Alcoolul folosit ucide unele dintre bacteriile care formează mirosul, dar poate, de asemenea, să usuce pielea și să contribuie la iritații. Este de preferat să folosim ingrediente mai blânde, cum ar fi uleiul de cocos organic și hidroxidul de magneziu pentru efectele lor antibacteriene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, cercetătorii spun că amestecul de substanțe chimice pot declanșa alergii și astm. Unele legate de cancer. Environmental Working Group (EWG) raportează că, deși multe parfumuri populare, colonii și spray-uri pentru corp conțin urme de esențe naturale, ele conțin de obicei mai multe substanțe chimice sintetice potențial periculoase, dintre care unele sunt derivate din petrol.

Dr Susannah Baron, consultant dermatolog la spitalul Kent & Canterbury și BMI Chaucer Hospital: „Nu reacționează imediat. Organismul constată că nu îi place substanța chimică și dezvoltă „celule de memorie”, care provoacă inflamație atunci când organismul este expus la următoarea substanță chimică”.

Alte substanțe nocive folosite ca ingredient pentru antiperspirante

Triclosanul este folosit ca ingredient antibacterian și de conservare în multe deodorante, produse de spălat mâini și produse cosmetice, dar aproape sigur există modalități mai sigure de a ucide bacteriile supărătoare.

Studiile au descoperit că triclosanul poate perturba reglarea hormonală, iar Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente a interzis recent utilizarea agentului în produsele de îngrijire a pielii. De fapt, FDA clasifică triclosanul drept pesticid.

Propilenglicolul este un compus organic sintetic folosit în unele produse cosmetice și deodorante pentru a le înmuia consistența și a face produsul mai ușor de aplicat. Propilenglicolul este folosit ca amplificator de penetrare, astfel încât, dacă este asociat cu  alte ingrediente dăunătoare, ar putea ajuta la absorbția acelor substanțe de către piele, informează blackchicken.com.