Care sunt miturile privind cancerul de sân pe care nu trebuie să le luați în calcul

Care sunt miturile privind cancerul de sân pe care nu trebuie să le luați în calcul Cancerul de colon este acum principala cauză de deces prin cancer la bărbații tineri. Sursa: Arhiva EVZ

O femeie din Marea Britanie este diagnosticată cu cancer de sân la fiecare 10 minute. Este cea mai comună formă a bolii care afectează femeile, aproximativ 55.000 de persoane din Anglia. În ciuda faptului că boala este atât de răspândită, există un anumit nivel de incertitudine când vine vorba de simptomele cancerului de sân.

Nuffield Health GP, Dr. Unnati Desai a dezvăluit opt ​​dintre cele mai des întâlnite mituri despre boala mortală și de ce sunt neadevărate. „Afirmațiile potrivit cărora sutienele comprimă sistemul limfatic al sânului, determinând astfel acumularea de toxine și creșterea riscului de cancer de sân, nu sunt susținute de știință”, a explicat dr. Unnati.

Consensul este de fapt opusul. „Tipul de sutien pe care îl porți nu are nicio legătură cu riscul de cancer de sân”, a adăugat ea. Există afirmații că parabenii - folosiți ca și conservanți în unele antiperspirante - pot contribui la dezvoltarea cancerului de sân. „Cu toate acestea, nu a fost stabilită nicio legătură de cauză-efect între parabeni și cancerul de sân”, a spus dr. Unnati.

„Riscul de apariție a cancerului de sân nu este legat de dimensiunea sânilor”, a explicat medicul de familie. Cu toate acestea, dimensiunea poate afecta detectarea. „Cu cât sânul este mai mare sau mai dens, cu atât trebuie să fie autoexaminarea mai meticuloasă pentru a se asigura că se simte tot țesutul. La sânii mai mici sau când densitatea țesutului mamar este mai mică, schimbările pot fi mai vizibile”, a spus ea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: arhivă EVZ

„Este important să-ți verifici sânul în mod regulat, indiferent de mărimea și densitatea sânilor, pentru a detecta mai devreme orice modificări”, a adăugat ea. „Nu a fost găsită nicio legătură cauzală între consumul de cofeină și cancerul de sân. Până acum, nu este concludent dacă durerea la sâni poate fi legată de cofeină”, a spus medicul.

Discuțiile cu medicul de familie

În trecut, se credea că persoanele cu sânii denși prezintă un risc mai mare de a face cancer de sân. Cu toate acestea, dr. Unnati a spus că știința a ajuns la concluzia că până la urmă nu există nicio legătură. „Când ai aceste tipuri de sâni, poate fi mai dificil să diferențiezi țesutul normal de țesutul canceros, așa că este important să raportezi orice modificare medicului tău de familie”, a adăugat ea. „Un nodul nu este neapărat un semn că aveți cancer de sân”, a explicat medicul de familie.

Aproximativ 80% dintre nodulii din sâni sunt cauzați de modificări benigne (necanceroase), chisturi sau alte afecțiuni. „Cu toate acestea, dacă găsești un nodul, este esențial să îl verifici de către un medic de familie, doar pentru a fi sigură”, a adăugat ea, potrivit The Sun.