Stresul, boala care nu se vede, dar se simte. Cum ne afectează întregul organism

Stresul, boala care nu se vede, dar se simte. Cum ne afectează întregul organismstres / Sursa foto: arhiva EVZ

Stresul ne poate da complet viața peste cap. Ne slăbește sistemul imunitar, duce probleme digestive și insomnii, dureri de cap și chiar erupții pe tot corpul. Poate agrava și unele probleme cardiace.

Stresul este considerat a fi boala secolului XXI. Cu toții au avut în viață momente în care am fost stresați. Perioadele lungi în care sutem supuși anumitor presiuni poate duce la simptome neplăcute și la agravarea unor boli.

Stresul prelungit poate afecta sistemul imunitar. Când nivelul cortizolului (hormonul de stres n.red.) crește, organismul devine mai sensibil în fața infecțiilor respiratorii. În concluzie cine este stresat, răcește mai des. În plus, tot din cauza excesului de cortizol, rănile de vindecă mai greu.

Probleme cardiace și obezitate

O altă problemă generată de stres este creșterea în greutate. Sunt persoane care atunci când sunt stresate au tendinţa să mănânce mult mai mul. Pofta permanentă de dulciuri este un simptom al stresului. Alimentele dulci ajută creierul. De aceea persoanele stresate mănâncă dulciuri deoarece se simt mai bine.

Stresul duce și la tulburări de somn, dar și la boli de inimă. Oamenii de știință au arătat că există o asociere între stresul de lungă durată și infarctul miocardic. De asemenea, ei au ajuns și la concluzia că nu în mod obligatoriu stresul în sine provoacă bolile de inimă, cât problemele asociate acestuia.

Mai exact, pe fond nervos, o anumită persoană poate să înceapă să aibă obiceiuri alimentare nesănătoase. Ulterior, starea de sănătate va fi afectată și este posibil să apară obezitatea, diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială, potrivit doctorulzilei.ro.

Ulcer, dureri de cap și erupții pe piele

Sresul poate duce și la probleme digestive, în special ulcer. Principalele simptome sunt dureri abdominale, dureri în capul pieptului, senzația de arsură. Mai mult, cercetătorii susțin că stresul este un factor favorizant în apariția și agravarea chiar și a sindromului de intestin iritabil.

Tot stresul poate da erupţii pe piele. Apar tot felul de mâncărimi şi chiar dermatite, pete roşii pe piele. În cazurile severe urticaria generată de stres poate apărea pe tot corpul şi poate dura săptămâni întregi. Mâncărimile sunt extrem de neplăcute şi pot afecta serios viaţa de zi cu zi.

Durerea de cap este una dintre simptomele date de stres. Nu este o durere insuportabilă, dar poate fi extrem de persistentă, chiar şi zile întregi. În general cedează la analgezice, dar revine periodic.